Cevap: Mutluluk Kimin Sorumluluğu? evet insan mutlu olmayı seçebilir bu noktada size katılıyorum. bende mutluluğu seçtim. bunun için elimden geleni yapıyorum. ama ne kadar uğraşırsanız uğraşın (kendi adıma) bir noktada dış etkenlere bağlı kalıyorsunuz.manevi sorunlar karşısında insan mutluluğu seçerse evet daha kolay başarılı olabilir. yukarıdaki yazıda ticaret hayatıyla ilgili bir örnek vermiş işler yolunda gitmesede mutlu olunabilir anlamı çıkıyor. ben buna katılmyorum. kişi genel anlamda mutlu olabilir bir eşi bir oğlu yiyecek ekmeği vardır bunun için şükreder sağlıklıdır bunun için şükreder bunlar için mutludur. ama ay sonuna 3 gün vardır ve ödemesi gereken meblağları ödeyemiyordur. bu bir süre böyle devam eder ev kirası birikir dükkan kirası birikir ödeyemediği meblağlara faiz işler kişi tıkanma noktasına gelir. bu durumda nasıl nekadar mutlu olabilir. sadece elinde olanlara hala şükreder. ama çok mutlu değildir. çünkü karnına ağrılar giriyordur. kalbinin içi kazınıyordur. o sebeple ben diyorum ki dış etkenler önemlidir. seçim de önemlidir. şunu yaparsam daha mutlu olurum bunu yaparsam daha mutlu olurum gibi aklaşımı savunmuyorum ama mutluluğu seçmişde olsak dış etkenler önemlidir. bu arada cümlelerimin kusuruna bakmayın kendimi yazarak ifade etmekte biraz zorlanıyorum |