Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11-04-2013, 08:52 AM   #25 (permalink)
nefes_almak
Teğmen

nefes_almak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 337
110 Mesajinıza toplam 244 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
nefes_almak is an unknown quantity at this point
Standart Cevap: Nefes_almak, hayatının romanını yazıyor :)

Sevgili günlük
Artık biliyorsun zaten uzun bir süredir kilolarımla boğuştuğumu :)
Sabah yine alarmimi kurup sabah 6.00 da kalktım. hava ne kadar karanlık da olsa ve sıcak yatağım beni kendine ne kadar geri çekse de inat edip kalktım.
ve sabah daha ortalıkta kimseden çıt çıkmadığı için bazı şeyleri rahat rahat düşündüm ve bazı cevaplar buldum.
mesela ben aylardır diyet yapmama rağmen neden hala aynı kiloda olduğumu sordum kendime. Evet belki önceden verdiğim kiloları geri almadım. ancak vermiyorum da. oysa diyette yasaklanan şeyleri kesinlikle yemiyorum, spor da yapıyorum ama kilo veremiyorum neden ? dedim.
nedeni de buldum. çünkü ben diyet listesinde yer alan yani izin verilen yiyecekleri orada belirtilen ölçülerden çok daha fazlasını yediğimi ve bu da yetmezmiş gibi bu diyette (karatay diyeti) sadece 3 öğün yemek olduğunu ve araöğün kavramı olmadığı bile bile kendi kendime araöğünler icat edip birşeyler yediğimi farkettim. yani diyeti hakkıyla yapamadığımı farkettim. ben işin sadece "yenmesi serbest olanlar" ve "yenmesi yasak olanlar" kısmına odaklanıp sadece yasak şeyleri yememek kaydıyla, listede belirtilen şeylerden istediğim kadar ve istediğim zaman yiyebileceğimi sanmışım. biraz esnek yapıda bir diyet olması ve diğer katı diyetlere benzememesi ve öğünlerde yiyeceğimiz şeyleri kendimizin seçmesine imkan veren bir diyet olması bende bu yanılsamayı yarattı. öğün saatleri ve yenileceklerin miktarları konusunu ihmal etmişim. kitabı dikkatlice tekrar okuyunca bu hatalarımın farkına vardım. mesela kahvaltıda 1 çay bardağı kadar ceviz denmesine rağmen ben oturmuşum 100. grlik bir paketi bir öğünde yemişim. ve ekmek yenmiyor olmasını kendime kılıf olarak uydurmuşum.

Nil Gün ün "Amaç belirlemenin gücü " adlı mp3 ü bana telkinlerden daha hızlı etki etti diyebilirim. ve bu mp3teki önemli noktaları not etmiştim. Burada paylaşıp temize çekmiş olayım.

Bir amacı gerçekleştirmek

1- para yatırımı gerektirebilir
2- şimdi hemen harekete geçmeyi gerektirebilir
3- Daha önce yapmadığımız şeyleri yapmamızı gerektirebilir
4- Rahatlık alanından çıkmamızı gerektirebilir.
5- yeni birşeyler öğrenmemizi gerektirebilir
6- kendini yeniden gözden geçirmemizi gerektirebilir.

Her amacın belirli bir başarı tarihi olması önemldir.
Tüm yüreğinle kendini adadığın ortalama bir plan, yarım yürekle yapılan mükemmel bir plandan daha başarılı sonuç verir.

amacımızı gerçekleştirmek için AŞIK olmamız gerekir. yani...
A rzuyu ihtiyaca dönüştürmek
Ş imdi ilk adımı atmak
I srarla amacımıza doğru ilerlemek
K ararlı olmak ve başladığın işi bitirmek.

Amaç belirleme kriterleri.

1- Amaçlar net ve belirgin olmalı
2- gerçekçi olmalı
3- tamamen sana bağlı olmalı
4- bir aksiyon planı olmalı
5- somut ve ölçülebilir olmalı
6- kendine söz vermelisin

örneğin kilo vermek istiyorum demek amaç değil dilektir. ama 4 ayın sonunda 10 kilo vereceğim demek ise bir amaçtır.
amaçsızlık depresyonun temel nedenidir. amacı gerçekleştirmek için yapmamız gereken bazı sıkıcı görevleri hayalgücümüzle bir oyun bir eğlence haline dönüştürebiliriz. mesela temizlik ve ayıklama gibi bir iş yapılacaksa bunu bir define avı gibi düşünebiliriz.

Hergün, ertesi gün için küçük bir amaç belirlemeli yani kendimize hergün ufak bir söz vermeli ve bu sözü tutmalıyız. örneğin 2 sayfa kitap okumak bile olabilir.Amaçta önemli olan şey amacı gerçekleştirmeye hemen şimdi başlamak ve yarına ertelememektir.
Bize sıkıcı gelen işleri bir kağıda madde madde yazdıktan sonra içinden en sıkıcı gelen işi seçip yapıp bitirmek bile bizi rahatlatacaktır. çünkü sıkıcı işler listesi kenarda durdukça biz hayatın diğer alanlarında ne kadar harika işler başarırsak başaralım tadını çıkaramayız. ve o sıkıcı işlerin kenarda duruyor olması bize rahatsızlık verir.
Şimdi bu paylaşımdan yola çıkarak,
1. Amacım : Haziran ayı sonuna kadar 3 kg verip 82 kg olmaya karar verdim.

şu an 1.60 boyunda ve bugün itibariyle tam 85.0 kiloyum.
ve malesef ki üst bedenim 46-48, alt bedenim ise 50-52 beden giymek zorunda kalıyorum. ve çoğu zaman bu bedende kıyafetler bulmak zor olduğu gibi bazen pahalıya da mal olabiliyor. Veya bulabildiğim 1-2 kıyafeti hergün heryerde giymek zorunda kalıyorum. Haziran ayı sonunda 3 kg daha vererek 82 kg olmak amacı belirledim kendime. Aksiyon planı olarak ise diyetime sadık şekilde devam edip egzersiz süresini çoğaltacağım.

2. Amacım : Haziran sonu itibariyle eğitimimi tamamlamış olmak.
bunun için de aksiyon planım. günde 2 kere sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yemeğinden sonraki saatlerde ders çalışacağım.

Yarın yapmak üzere kendime söz verdiğim küçük amacım ise ; egzersiz süremi 1 saate çıkarmak.
nefes_almak isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla