Cevap: Özgüvensizlik birazda sosyal fobi. herkesin sosyal fobisi ve bu fobiyi atlatma süreci farklı olabiliyor. kimi kısa zamanda atlatıyor.kiminin daha uzun sürebiliyor. bilinçaltında biriktirilenler farklı. nasıl ki bir hastalık her kişide aynı derece hissettirmiyorsa, sosyal fobi de öyle. sosyal fobiyi çabuk atlatanlar, sosyal fobik olduğunun erken farkına varanlardır. geriye dönüp baktığımda benim sosyal fobim lise çağında yavaş yavaş başladı. üniversite yıllarımda arttı. ama ben bunun sosyal fobi olduğunu geç anladım. ya da konduramadım. iş hayatına atılınca, kendimi bu durumu düzeltmeye mecbur hissettim. çalışan biri olmasaydım,açıkçası uğraşmazdım. gerek duymazdım .iş hayatında görüş bildirmek, kendini ezdirmemek ,güçlü olmak gerekiyor. bir ev hanımının ya da serbest işte çalışan bir erkeğin sosyal fobisini düzeltmek için uğraşacağını sanmıyorum. konuyu dağıttım.asıl söylemek istediğim ,sosyal fobi hemen geçmiyorsa, bilelim ki ölüm hariç her derdin bir devası vardır. yaşadığımız her olumlu gelişmeyi ya bir kağıda yazıp ya da bilincimize tanıtıp ,damlaya damlaya göl olacağını bilmemizdir. |