Merhabalar. Ben bir ara sırt agrılarım nedeniyle minosit muscoril sirdalud ve benzeri ilacları yogun kullım. ALT degerim 68. Lab ın ALT icin ust rang degeri 56. Ne kadar aralarla KCFT kontrolu yaptırmalıyım. Gebelik dusunuyorum bu durumda ertelemelimiyim. Diger KCFT degerlerim normal. Hepatit marker larım normal. Akut faz reaktantlarım normal. Abd USG ve endoskopi yaptırmadım. Kontrollerde yukseklik devam ederse yaptıracagım. İlaca baglı ALT yuksekliginin normale donmesi 6 ayı bulabiliyor diye okudum. Ne onerirsiniz. Saygılar
Doç.Dr. Yusuf AKCAN
16.04. 10:43:38
İlaçlara bağlı karaciğer hasarları genelde ilaç kesilmesi iel bir ay içinde son bulur. ancak karaciğerde birikim yapan genelde yağda eriyen ilaçların etkisi ayları bulabilir.
sonuçta sebep ne olursa olsun 6 ayı aşan alt ve ast yüksekliği karaciğer biyopsisi yapılarak değerlendirilmelidir. ayrıca peşin fikirli olmadan yani sadece ilaca bağlı hepatite takılıp kalmadan tüm sebpler araştırılmalıdır. örneğin otoimmun hepatit, hemokromatoziz, vs.
sitemizde karaciğer enzimlerini yükselten diğer hepatit sebepleri ile çokça soru cevap ve konu anlatımı var onlarıda okumalısınıız.
takip genelde ek şikayet gelişmez ise 3 ayda bir yapılabilir.
gebelikten önce karaciğer sorunuuzun geçici bir sebepten mi yoksa tedavi edilmesi gereken bir sebepten mi olduğunun bilinmesinde fayda vardır.
ancak sebebini öğrensenizde bir çok hepatit tipi gebelik açısından engel sayılmaz.
İleri evre karaciğer hastalığı olanlarda gebe kalamama gibi bir sorun olabilmektedir. ancak hepatit hali olup gebe kalanlarda gebeliğin karaciğer hastalığı üzerine belirgin bir kötüleştirici etkisi bildirilmemiştir.
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.