iyi günlr 36 yaşındayım erkek 2004 12. ayından itibaren hb oldugumu ögrendim enson yapyırdıgım testlerde alt67 ast27 afp 1.82 çıktı bir öncekinde ise alt 83 ast 33 çıkmıştı bana göre düşmüş geldi moralım biraz düzeldi şimdi hocam neler yapmalıyım açıkcası bu kadar teknolojide hala daha durumumu ve gerekli bilgileri edinemedim 24 saat internette dolaşıyorum dolaşdıkca kafam karışıyo ve moralman çok kötü oluyorum devlet hastanelerinemi gitmeliyim özel bir doktoramı gitmeliyim.gerçi size bunler devamlı sorukuyodur ama lütfen bana tatmin edici bir açıklama yazarmısınız teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
Yard.Doç.Dr. Nese Demirtürk
21.04. 09:26:59
Merhaba,
Öncelikle bu konu ile ilgili internette çok dolaşmamanızı öneririm. HBV enfeksiyonu tanı ve takibi, tedavi kararı için uzun bir süreç gerektiren ve kesin doğruların olmadığı, her hastanın bireysel değerlendirilmesi gereken bir enfeksiyondur. Bu nedenle öncelikle kendinize güvenebileceğiniz bir infeksiyon hastalıkları uzmanı seçin, nerede çalıştığı önemli değil. Önemli olan konuya hakim ve sizin güven sağladığınız birisinin olması.
HBV ile ilgili bir çok serolojik parametre var, hastalığınızın durumu hakkında karar vermek için bunları bilmek gerekir. ALT yüksekliği önemli bir bulgu, takip edilmesi gerekir, devam ederse tedavi ihtiyacınız olabilir. Ancak durumunuz bilmek için USG, HBV DNA, HBeAg.. gibi bir kaç verinin periyodik izlemine gereksinim var. HBV enfeksiyonu kontrolde olduğunda korkulacak bir hastalıkdeğildir, bu nedenle rahat olun ve internette okuduğunuz ürkütücü haberlere inanmayın, özellikle bilimsel değillerse.
HBVna karşı aşı da var ve %99 koruyucu. Bu nedenle aile bireylerinizin ve yakın çevrenizin aşılanmasını öneririm.
Saygılar
Dr Neşe DEMİRTÜRK
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.