![]() |
Listeryoz Listeryoz Etken: Listeryoz çomak şeklinde bir bakteri olan Listeria monocytogenes tarafından insan ve hayvanlarda oluşturulan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Menenjit, abse, sepsis gibi ciddi durumlar oluşturabilir. Epidemiyoloji: Bu bakterinin en önemli özelliği immun sistemi baskı altında olan ( organ transplantasyonu yapılmış, steroid tedavisi alan) kişilerde, yaşlılarda, henüz immun sistemi yeterince gelişmemiş olan yenidoğanlarda daha sık ve daha ağır enfeksiyona yol açmasıdır. Bakterinin insana bulaşma kaynağı genellikle et-sebze, süt ve süt ürünleridir. L. monocytogenes doğada yaygın olarak bulunur ve normalde bir hayvan hastalığı etkeni olarak sığırlarda mastite (meme iltihabı) sebep olur. Bu sığırlardan süte geçen bakteri, eğer süt iyi sterilize edilmezse insana bulaşarak hastalığa yol açar. Klinik: Listeryoz genelde menenjit ve sepsis kliniği ile seyretmekle beraber lokal olarak abse, eklem ve göz enfeksiyonu gibi seyrek görülen durumlara da yol açabilir. Bu enfeksiyona özel durumları gereği duyarlı olan gebeler hastalığa yakalanırsa; tekrarlayan düşükler, ölü doğumlar, erken doğumlar olabilir. Bebekler enfekte olursa ağır bir enfeksiyon tablosu olur; iç organlarda birçok organı tutan abseler oluşur, menenjit yapabilir ve ölüm riski yüksektir. Gebelerden başka kan hastalığı olanlar, özellikle lösemi hastaları, organ nakli yapılanlar, kanser hastaları, şeker hastaları, yenidoğanlar, steroid tedavisi alanlar ve AİDS hastaları bu enfeksiyon için risk altındaki kişilerdir. Erişkinlerde sinsi gidişli menenjit yapabilir. Kişilik değişiklikleri,ateş, bulantı, kusma , kısmi felçler, sağırlık , bilinç bozukluğu, nöbetler olabilir. Listeryoz özellikle süt kaynaklı salgınlara yol açabilir. Direkt temasla göz ve deriye yerleşebilir. Tanı: Klinik bulguları ile Listeryoz düşünülen hastalardan tanı için kan , menenjit varsa beyin omurilik sıvısı(BOS), abse mevcutsa irinli materyaller bakteriyolojik ve biyokimyasal olarak incelenir. Sepsisli ve menenjitli hastalarda genelde kan ve BOS kültüründen bakteri elde edilebilir. Ayrıca Magnetik Rezonans Imaging(MRI) gibi yöntemlerden faydalanılır. Tedavi: Listeryoz tedavisi mümkün bir hastalık olmakla beraber, tedaviye cevap hastaya ve hastalığın formuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Tedavi için penisilin türevi antibiyotikler kanda bakteri varsa en az 2 hafta , menenjit varsa en az 6 hafta süreyle uygulanır. Korunma: Özellikle riskli kişilerin korunması çok önemlidir. Bu nedenle immun sistemi bozuk, yaşlı ve yenidoğanların kontamine sütlerden uzak tutulması gerekir. Taze peynir tüketilmemeli, beklemiş gıdalar, kaynatılmamış veya az kaynatılmış sütler kullanılmamalı, açıktaki gıdalar tüketilmemeli, pişmiş gıdalara el teması önlenmeli, el hijyenine çok dikkat edilmelidir. Et ve et ürünleri iyi pişirilerek yenmelidir. > Kaynak:istanbulsaglik.gov.tr |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:11 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.