Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   Soru:"kis hidatik" (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/551724-soru-kis-hidatik.html)

Bluesky24 20-04-2010 06:57 PM

Soru:"kis hidatik"
 




ömer bey



kis hidatik ailede ve çevrede bır dongu oluşturabilırmi..bulaşıcı değil

köpekte ve koyunda olan bır mikrop..

yaşanılan yeri terk etmek veya karantina gibi bır durum soz konusumudur.bilgi aktarırsanız sevinirim. saygılarla

Bakiye Çakır

Doç.Dr. Ömer Faruk AKINCI



06. 09:31:11



Bakiye hanım,Kist hidatik parazitinin esas kaynağı köpek, kedi, kurt ve tilki gibi hayvanlardır. Parazit özellikle bu hayvanların ince barsaklarında yaşar, ancak bunların kendisinde hastalık oluşturmaz. Hastalık, bu hayvanların dışkısı ile atılan yumurtalar ile insana bulaşır.

Dışkı ile atılan yumurtalar son derece dayanıklıdır ve çevrede bir yıl kadar canlı kalabilir. İnsan bu yumurtaları iyi yıkanmamış ve genellikle çiğ tüketilen sebze ve meyvelerden ve bazen de kirli içme sularından alır. İnsandan başka koyun, keçi ve sığır gibi hayvanlar da yumurtaları alarak hastalanabilir. Alınan bu yumurtalar barsaklarda açılarak barsak duvarını geçer, karaciğer, akciğer, dalak ve diğer organlara yerleşerek kist şeklinde yaşamaya devam ederler.

ülkemizde özellikle hayvan kesim yerlerinde çevreye atılan kistli organlar bulaşmanın önemli bir kaynağıdır. Bu kistli organlar köpekler tarafından yenilerek veya sularla taşınarak hastalığın yayılmasına yol açmaktadır.

İnsanda kist, yumurtaların insan vücuduna girmesiyle oluşur. İnsandan insana bulaşma olmadığı kabul edilir. Yenilen gıdaların temiz olması, hijyen kurallarına uyulması, el yıkamaya her aşamada dikkat edilmesi, kedi köpek gibi evcil hayvanların temizliğine ve bunlarla temasta dikkatli olunması, kısacası parazit yumurtasıyla bulaşma ihtimali olan her türlü eşya ve nesneden uzak durulması korunmanın temelidir. Tabii, işin bir de çevre ve sosyal devlet ayağı var. çevre hijyeninin sağlanması, kaçak ve kontrolsüz hayvan kesimlerinin önlenmesi, uygun dezenfeksiyon yöntemleri, köpek gibi hayvanların korunması ve tedavisi sayılabilecek diğer yöntemlerdir. Bunu sağlayan ülkelerde hastalık yok denecek kadar azdır.



Selamlarömer Faruk Akıncı







Yazının Orjinali için Lütfen www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:57 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.