![]() |
Soru:"Uzun süre proton pompa inhibitörü (lansaprazol, omeprazol, esomeprazol, rabeprazol) kullanımında sakınca varmıdır?" Merhaba hocam. Ben 34 yaşındayım ve tam 6 yıldır aralıksız lansazol (30 mg)kullanıyarum. Aşırı mide yanma şikayeti ile başladım. iki günde bir sabah aç karnına bir tablet alıyorum. bırakınca dayanılmaz mide yanması oluyor. bu ilacın sürekli kullanımı hakkında çok kötü söylemlere şahit oluyorum. Bir zahmet sürekli kullanımı ne gibi sakınca oluşturur cevaplar iseniz çok memmun olurum şimdiden teşekürler Doç.Dr. Yusuf AKCAN 25. 17:33:03 PPI larıan uzun kullanımları ile ilgili çalışmalar 10 yıla kadar mevcuttur.uzun vade kullanımda adı geçen yan etkiler şunlardır:atrofik gastrit ve intestinal metaplaziECL hücre proliferasyonu, carcinoid tümörkolay kemik kırılmalarıvit b12 eksikliğiBakteriyal enterik infeksiyonlarbu konudalarda ilacın güvensiz olduğu açık bir şekilde söyleyen bir yayında yoktur. nitekim AJG reflü hastalarında uzun süreli PPI tedavisi bir seçenek olarak kabul etmiştir.ama sizde bu ilacı almanızın etkisi gerçek mi psikolojik rahatlıkmı bunu da ayırdetmek lazım yani ilaçı bıraktığınızda şikayetler oluşunca bir gastroskopi yaptırın.non ülser dispepsi denen bir kavramda var sonuçta.ilaç güvenli de olsa uzun süreli kullanımın sebebini de bilmek lazım. daha basit ilaçlarla (h2 reseptör blokerleri ve antasitlerle ) rahatlıyabiliyorsanız bunları kullanmak öncelikli olmalıdır.sağlıcakla.. Yazının Orjinali için Lütfen www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:17 PM. |