Merhaba, yaklaşık 4 ay önce diz ağrılarım yüzünden ortopedi doktoruna gitmiştim. Doktor kan testi yaptırttı. Test sonucunda karaciğer enzim değerlerim, AST :54 (5-34) , ALT :105 (0-55), GGT :154 (9-36) , ALKALEN FOSFATAZ :161 (40-150) hepsi yüksek çıkınca beni dahiliyeye yönlendirdiler. Yine 1 hafta sonra test yapıldı, AST:46 , ALT:72 , GGT: 153, ALKALEN FOSFATAZ :168 çıktı. Bu arada hiç bir şikayetim yok sağlık açısından sadece dizlerimde ağrı, yere çömelip kalkmada çok zorlanıyorum ayrıca ayak baş parmaklarımda uyuşma ve hissizlik var sadece o kadar. Ayrıca 2006 ağustos başındada sezeryanla doğum yaptım. Tam tamına 24 kilo aldım hamilelikte. Doğumdan sonra 4 ay içindede aldığım bütün kiloları verdim. Boyum: 1,63 , Kilom: 48 , karaciğerimde yağlanma yokmuş. Beni fakülte hastanesine sevk ettiler. Oradada birçok test yapıldı ama bişey çıkmadı. Birkaç kere komple Elisa, Hepatitlerin hepsine bakıldı negatif çıktı, hatta gizli sarılık falan hepsi kısacası negatif. Kansızlık varmış. Brucella testi de negatif çıktı. Bebekten dolayı aylardırda hiçbir ilaç veya bitkisel bir içecek kullanımım olmadı. Sonradan 3. enzim testini yaptırdım AST normal değerde, ALT yine aynı , GGT : 112 , ALKALEN FOSFATAZ: 395 çıktı. Bu testten 1 ay sonra yine yapıldı AST , ALT normal değerde, GGT :82 , ALKALEN FOSFATAZ: 316 çıktı. Yine 1 ay sonraki değerlerde , AST VE ALT normal, GGT :94 , ALKALEN FOSFATAZ: 334 çıktı. Şimdi tekrar testler istediler, ne yapacağımı bilemiyorum, doktor neden böyle olduğunu anlamıyor, bende 4 aydır hastanelerdeyim. Lütfen yardım edin , ne yapmalıyım?...
Doç.Dr. Yusuf AKCAN
02. 10:07:37
sayın üye, hepatit serolojik testleriniz negatif çıkmış. diğer testler arasında AMA, ASMA, ve anti-DNA varmı, karaciğerde yağlanmanın olmadığı ultrasonlamı söylendi. kanda kolesterol ve trigliserid düzeyleri nasıl? zayıf kişilerde de karaciğer yağlanmasına bağlı hepatit (non-alkolik steatohepatit - NASH) olabilir. hızlı kilo vermelerde karaciğere aşırı yağ döngüsü olabileceğinden böyle bir surum olabilir.
ancak sizde karaciğer enzimleri düzelmeye başlamış. sadece GGT ve ALP biraz yüksek , hiçbir ilaç veya kimyasl veya katkı almıyorsanız. 6 ay kadar daha bekleyin ve enzimleri tekrar ettirin.
6 ay sonra tek başına ALP yüksekliği olursa karaciğer tek sebep değildir. kemik , böbrek veya gastrointestinal ülserler gibi patolojilerde yapabilir. ALP isotopuna baktırmak gerkebilir (ısıya dirençli olup olmamasına bakılır).
bazı viral enfeksiyonlardan sonra geçici dönem kas eklem ağrısı ve karaciğer enzim yükseklikleri olabilir. bunlar genellikle 6 aylık takip sonunda iyileşmiş olurlar.
son olarak, çölyak hastalığı dediğimiz durumda, sebebi anlaşılamayan karaciğer enzim yükseklikleri olabilmekte ve bu kişilerde zayıflık, kan düşüklüğü olabilmektedir. enzim yükseklikleri devam eder de altta yatan bir sorun bulunamazsa çölyak hastalığı yönünden de incelenmenizi öneririz.
Karaciğer Enzimleri Yüksekliği Nedenleri.<br style="font-weight: bold; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 205);">
Ülkemizde polikliniklere gelen karaciğer enzim yüksekliği olan
kişilerde görülen en sık sebepler nelerdir?<br style="font-weight: bold; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 205);">
Alanin Aminotransferaz ( ALT, SGPT)
konularınıda tıklayarak okuyunuz. Daha fazlaSI için aşağıda okuma önerileri ile devam ediniz.
sağlıcakla..
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.