![]() |
İn Vitro Fertilizasyon (IVF) Laboratuvar İn Vitro Fertilizasyon (IVF) Laboratuvar Tıp Yayınının Yazarı: Lale DELİLBAŞI Tıp Yayınının Yayın Evi: Güneş Tıp Kitabevi Tıp Yayınının Türü: Kadın Doğum Tıp Yayınının Özellikleri: Baskı Tarihi : 2008 Sayfa Sayısı : 350 Açıklama: Bilimsel gelişmelerde çoğu kere ilginç tesadüflerin rol oynadığına şahit olmuşuzdur. Bu ilginç tesadüfler mucize sayılabilecek buluşların mayasıdır aslında. Tıpkı İngilterede bir jinekolog olan Patrick C. Steptoe ile bir veteriner fizyolog olan Robert Edwards ın 1968 yılında tanışmaları gibi. Dr. Edwardsın kendi deyimi ile "sonun başlangıcı" diye nitelediği ilk tüp bebeğin 25 Haziran 1978de doğumu, bu tesadüfi birlikteliğin mucizevi sonucudur. Bu başarıda Edwardsın engin fizyoloji ve laboratuvar birikimi yanında, o zamanki uygulamalar sırasında gerekli olan laparoskopi deneyimi ile Dr.Steptoenun rolü tartışılmazdı. Steptoe ise, laparoskopi tekniğini büyük Fransız jinekoloğu Raoul Palmerden Fransada öğrenmiş, İngiltereye getirerek ilk uygulayan kişi olmuş ve daha sonra da A.B.D.yi bu "Anahtar Deliği Cerrahisi" tekniği ile tanıştırmıştır. Yani tüp bebek başarısının öncesinde Palmer ve Steptoe tesadüfi birlikteliğinin de büyük önemi vardır. Elinizdeki kitabın editörü Doç. Dr. Lale Delilbaşı ile yaklaşık 6 yıl önce biz de tesadüfi gelişmelerin sonucunda Güven Hastanesinde buluştuk. Bu tesadüfler her ne ise bilmiyorum ama, bilime, çalıştığımız kuruma yaptığı katkılardan öte bana gerçek bir dost ve can yoldaşı kazandırmasından ötürü, o tesadüflere minnettarım. Doç. Dr. Delilbaşı Türkiyede IVF laboratuvarının duayenlerindendir. Pek çok kişinin yetişmesinde emeği vardır. Çünkü üretmek, yaratmak ve öğretmek onun kişiliğinin bir parçasıdır. Daha önce yayınladığı kitaplarına ilaveten, yine büyük bir emek ve titizlikle hazırladığı yeni bir eser ile karşımıza çıkıyor. Her aşamasını birebir yaşadığım bu kılavuz kitabın çok yararlı olacağına inanıyorum. Tebrikler ve teşekkürler Lale, sana ve kitaba emeği geçen herkese… |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:08 PM. |