Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   Soru:"Sarkoidoz" (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/557045-soru-sarkoidoz.html)

Bluesky24 22-04-2010 11:48 AM

Soru:"Sarkoidoz"
 




merhaba beni sarkoidozis hastalığı hakkında aydınlatırmısınız.annem 62 yaşında ve sanırım son olarak yapılacak olan mediastinoskopi ile hastalığı kesinleşecek.neler yapmamız gerekir anlatırsanız sevinirim .hoşçakalın

Doç.Dr. Mehmet Unlu



29.07.22:55:17



Sarkoidoz





Lenf düğümleri, akciğerler, karaciğer, deri ve diğer dokuları etkileyen granülomatöz bir iltihabi durumu içeren bir hastalık olan sarkoidozun nedeni bilinmemektedir. Olası nedenler arasında hipersensitivite cevabı, genetik yatkınlık veya kimyasallar sayılmaktadır.



Görülen yakınmalar arasında hastalık hissi, ateş, nefes darlığı, öksürük, deri lezyonları, kaşıntı, baş ağrısı, görme bozuklukları, nörolojik değişiklikler, koltuk altında şişmiş bezeler, büyümüş karaciğer, ağız kuruluğu, yorgunluk (çocuk hasta grubunda en sık görülen yakınmalardan), kilo kaybı (çocuk hasta grubunda en sık görülen yakınmalardan), azalmış göz damlası, nöbet, burun kanaması, eklem katılığı, saç dökülmesi, göz yanması, gözlerde kaşınma ve akıntı, solunum seslerinde değişiklik olabileceği gibi hiç bir yakınma olmayabilir.

Sarkoidozda tanısal yaklaşım

Hastaların bir kısmında muayene bulgusu olmamakla birlikte cilt tutulumu olan olgularda deri üzerindeki kabarık lezyonlar ilk muayene esnasında fark edilebilir. Hastalığın akut başlangıçlı formunda yüksek ateş, eklem ağrıları, halsizlik, çabuk yorulma gibi şikayetlerin yanısıra cilt tutulumunun özel bir formu olan eritema nodozum, sarkoidozu hemen akla getirir. Eritema nodozum bacakların ön yüzünde ve genellikle dizden daha aşağıda ağrılı kırmızımsı-mor kabarık nodüller şeklinde tanımlanır. Sarkoidoz dışında akciğer tüberkülozunda da görülebilir.

Yalnız bu bulgular bütün hastalarda aynı şekilde görülecek diye bir şart yoktur. Her hasta ayrı klinik seyir gösterebilir. Söylediğimiz belirtilerin veya hastalkların hepsi bende de görülecek diye karamsar olmamak gerekir.



Teşhis





Sarkoidoz teşhisiiçin ilk adım genellikle standart akciğer grafisi çekilmesidir. Akciğer grafisinde iki taraflı lenf bezlerinde büyüme ve/veya akciğer dokusunun hastalığına ait gölgeler saptanabilir. Akciğer grafisinde görülen değişikliklere göre sarkoidoz hastalığı 4 evreye ayrılmaktadır. Evre 0 hastalıkta akciğer grafisi normaldir. Evre I,II ve III hastalıkta ise sırasıyla iki taraflı akciğer lenf bezlerinde büyüme (Bilateral hiler adenopati), iki taraflı akciğer lenf bezlerinde büyüme ile beraber akciğer dokusunda hastalık bulguları ve akciğer dokusunda ilerlemiş hastalık bulguları saptanır. Akciğer grafisinde sarkoidozu düşündürür değişikliklerin görülmesini takiben hastadan kan tetkikleri ve bunun yanısıra göz muayenesi, bilgisayarlı akciğer tomografisi, idrar tetkikleri, solunum fonksiyon testleri istenilir. Kan biyokimyasının incelenmesinde bazı hastalarda kalsiyum miktarında artma olduğu saptanır. Yine karaciğer tutulumu olan hastalarda karaciğer enzimleri yükselmiştir. Akciğer grafisi ve akciğer bilgisayarlı tomografisinde akciğer dokusunda hastalığa ait gölgeler saptanan hastalarda solunum fonksiyon testlerinde azalma saptanır. Radyolojik yöntemler ve diğer laboratuar yöntemleri ile sarkoidoz düşünülen hastalarda kesin tanı için biyopsi gerekir. Biyopsi materyali bronkoskopik yöntemlerle ya da hastada boyun veya koltuk altında büyümüş lenf bezlerinden, ciltte yer alan nodüllerden, akciğer dışı tutulan bir başka organdan (karaciğer, adele, dudak mukozası vb) elde edilebilir. Bazı hastalarda ise göğüs içindeki lenf bezlerine ulaşarak buradan biyopsi almak için genel anestezi altında mediastinoskopi yapılır. Mediastinoskopide, hasta uyutulduktan sonra boynun alt ve göğsün üst kısmından yapılan küçük bir cilt kesisini takiben, endoskop buradan içeri doğru yani göğüs boşluğuna sokulur. Bu sayede göğsün orta kesiminde ve ana soluk borusunun (trakea) her iki tarafında bulunan lenf bezleri görüntülü olarak incelenerek biyopsi alınır. Elde edilen doku parçalarının patoloji laboratuarında incelenmesi ile kesin tanıya ulaşılır.

Mediastinoskopi işlemi fakültemiz göğüs cerrahisi bölümünde yapılmaktadır. İl dışına gitmeye gerek yoktur.



Tedavi

Hastaların çok büyük bir kısmı kendiliğinden ya da uygulanan tedavi ile iyileşir. Ancak hastalığın tedavi sonrası nüks etme olasılığı daima mevcuttur. Nüks durumunda hasta yeniden değerlendirilerek tekrar tedaviye alınır.



Saygılar...



Kaynak: www.saglikdanis.com


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:30 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.