![]() |
Soru:"nüks MNG ameliyatı" Saygıdeğer hocam iyi günler, ben 38 yaşında öğretmenim ve erkeğim. 1992 yılında multinodüler guatr ameliyatı oldum. ömür boyu kullanmam için bitiron adlı sentetik hormon ilacı verildi. Düzenli kullanmadım ve 2000 yılına kadar da hiç kontrole gitmedim. 2001 yılında Fırat üniversitesi’nde endokrinoloji bölümünde tedaviye başladım. Ultrason, sintigrafi, biyopsi yapıldı. hipoaktif nodüller olduğu söylendi. sonuçlar temizdi.hormonlar normaldi. tsh düşük çıkıyordu. sadece bana 6 yıl boyunca iyotsuz tuz kullanmamı söyledi hoca. yılında bursaya geldiğimde uludağ üniversitesine kontrole gittim. tüm tetkikler yapıldı. zehirli guatr dendi. buradaki hoca da iyotsuz tuz kullanmak diye bir şey yok her şeyde iyot var dedi. iki üniversitenin hocası farklı söylüyor. tiroit bezi büyümüş ve retrosternal mesafeye uzanmıştı.thyromazol kullandım altı ay sonra hormonlar normale döndü. şubat de tekrar tetkikler yapıldı biyopsi temiz(benign) çıktı. 15 nisan de ameliyat oldum. Göğüs kafesim açıldı. guatr çok büyükmüş. ameliya başarılı geçti. 2 ay sonra endokrindeki hocam ultrason sintigrafi yaptı. kulaklarıma inanamadım! TEKRAR CERRAHİ dedi. çapları 3cm ve üzerinde çok syıda solid nodül var ve alınmamış. patoloji sonucum temiz çıktı.Sol lob hiç alınmamış dedi. Ameliyatımı yapan cerraha gittim. üçüncü ameliyat çok çok riskli ben yapamam git radyoaktif iyot versinler dedi. Endokrin verilemez nodüller çok büyük ve solid. Cerrah bana: git başka yerde olursan ol ben yapamam, git istanbula dedi. neden böyle bir ameliyat yaptığını öğrenemedim. ben şoke oldum. Bu ne biçim anlayış. Şimdi ben ne yapmalıyım hocam. Neden bu kadar nodül bırakılmış anlamış değilim. üçüncü ameliyat olamazmışım. sizce ne yapmalıyım. Rdyoaktif iyot olmaz diyorlar. lütfen yardım ediniz saygıdeğer hocam. Saygılarımla Uzm.Dr. Alaattin OZTURK 13.09. 11:23:44 üçüncü bir ameliyat oldukça zor olur, doğru. Ses tellerinize zarar verme ihtimali yüksektir.Bence ikinci ameliyatta tiroid bezinizin tamamen alınması gerekirdi. Ama bu konuda cerrahlar arasında fikir birliği yoktur. Bazıları bir kısmını bırakır ki vücudun ihtiyacı olan hormonu üretsin, bazıları da sizdeki gibi tekrar olması diye tamamen alıp ömür boyu dışardan hormon verir. Şimdi yapılacak olan eğer guatrınız radyoaktif iyor ile (atom tedavisi) tedavi edilebilecekse edilsin. Olmuyorsa yeniden ameliyatı düşünmek gerek. Kaynak: www.saglikdanis.com |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:55 AM. |