Syn hocam mrb ben 22 yaşında bir erkek hastayım anemnezimi vereyim;HbvAg(+) ben üniversitede okurken bir hastaya kan vermeye girttigimde ortaya çıktı yani tesadüfen,daha sonra çok panikledim ve hemen bi intaniye uzmannina gittim muayene etti palpe etti eliyle ast:22, alt:27 çıktı bişeyin yok dedi taşıyıcısın dedi,yine içim rahat ettmedi ve Doç .dr olan bi intaniye uzmanına gittim ve oda pek ilgilenmedi degerlere baktı sen taşıyıcısın korkma yılda bikere konturole gel bişey kullanmana gerek yok korkma dedi,ama bendeki soru işaretleri heln duruyodu ve güvenebilecegim bir enfeksiyon hast.uzmanına gitmek istedim ve tekrar bir baska enfeksiyon hast.uzmanına gittim durumu anlattim hemen tetkıkleri istedi :batın usg-normal karacigerde hafif yağlanma var dedi dr.ast:25 alt:57 cıktı,hbv dna:45682 kopya/ml çıktı ve doctorum tedaviye başlayaçagimizi söyledi Baraclude 0,5 mg tb 11 le tedavimize başladık 3ay oldu başlayalı 01,05, de konturole gittim Ast:21 Alt:35 e düşmüs hbv dna daha sonuçu cıkmadı hocam.doctorum tedavim iyi gidiyo ilaçına devam et dedi.sayın hocam alatacacim hastalıgım kronikleşmiş ve karacigerime zarar verir hale gelmiş tedavime devam ediyorum sizce tedavim nasıl fayda görecekmiyim? 2)bu hastalıktan kronık halınden kurtulabilecekmıyım? 3)ilaçı diyelimki 5yıl sonra bıraktırdı doctorum tekrarlama riski varmı bu virüsün hocam 4)nişanlım bağışıık aşılı hbv spermle eşime ve çocuguma bulaşırmı hocam? askere gitmedim kr.hbv hastaları askere gidebiliyomu sayın hocam ? hayattan hıç zevk almaz oldum hocam zaten herşeyi sorun eden biriyim bide hastalık çıkınca iyice moralim çöktü hocam.ama şunuda biliyorum ki daha benim gibi bir çok insanin hastaolupta farkında bile olmadıklarını öyle degilmi sayın hocam ?Allahın izni ile bu hastalıgın üztesinden sizlerin yardımlarıyla gelecegim.hocam bu hastalık hemen ölümcül degil dimi? konturol altında olunca kendime dikkat edip ilaçımı kullıkca ölümcül problemler çıkmaz heralde öyle degilmi sayın hocam ?.teşekkür ediyorum biraz uzun oldu ama hcam cvaplar sanız sevinirim teşekkürler.
Yard.Doç.Dr. Nese Demirtürk
06.05. 10:27:46
HBV enfeksiyonu takip edildiği sürece kontrol edilebilen bir enfeksiyondur. Eşiniz bağışık ise ona geçme olasılığı milyonda bir. Sperm aracılığı bebeğe geçmez, bebeği doğar doğmaz aşılamak gerekir. Hekiminiz uygun görmüş ve tedavi başlamış, ancak tedavi kararı vermek için diğer hepatit verilerine de gerek vardır: HBeAg, anti-HBe gibi. ALT değeriniz normal ve yaşınız da çok genç olduğu için ben olsam tedaviye başlamadan önce karaciğer biyopsi sonucunuzu görmek isterdim. Ancak kullandığınız ilaç şu anda elimizde var olan ilaçlar arasında ne iyilerinden. Uzun süreli kullanım gerekebilir; 2-5 yıl gibi. Kestikten sonra da mutlaka takip gerekir. Askere alınmanızda bir sakınca yok; ancak askeri hastaneler mutlaka biyopsi yaparak askerlik devamına karar veriyorlar.
Hepatit B tedavisinde standart bir yol yok, her hekim kendisi ve hastasına göre bir formul çıkarıyor; çünkü her hastanın verileri farklı. Bu nedenle hekiminiz konu ile ilgili ve size güven veriyorsa başka bir yere takılmadan tedavi ve takibinize hekiminizin önerileri doğrultusunda devam edin.
Saygılar
Dr Neşe DEMİRTÜRK
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.