![]() |
Gilaburu suyundaki mucize Erciyes Üniversitesi'nde (EÜ) yapılan bir araştırmayla, Anadolu'daki bazı illerde içecek olarak tüketilen gilaburu suyunun, antikanserojen, antimikrobiyal ve antioksidan özelliğini ortaya çıkardığı bildirildi. EÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Sağdıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fen-Edebiyat Fakültesi biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Aksoy ile yaptıkları araştırmada, dünyada daha çok erozyonu önleyici özelliği ile ve süs bitkisi olarak kullanılan gilaburunun, sadece Türkiye'de suyunun içildiğini hatırlattı. Gilaburu bitkisi hakkında yapılan araştırmaların çok yetersiz olduğunu vurgulayan Sağdıç, yaptıkları araştırmanın birçok ciddi sonuç ortaya çıkardığına dikkati çekti. Araştırmalarında gilaburunun içeriğinde bulunan maddeleri analiz ettiklerini bildiren Sağdıç, daha çok meyve ve sebzelerde bulunan ve insan sağlığı için çok faydalı olan fenolik bileşenlerin gilaburuda yoğun olarak bulunduğunu belirlediklerini belirtti. DOĞAL SAĞLIK KAYNAĞI Halk arasında gilaburu suyunun mide rahatsızlıkları ve böbrek ağrılarına iyi geldiği yönünde yaygın inanış olduğunu ifade eden Sağdıç, şunları söyledi: ''Fenolik bileşenler antialerjik, antiviral, antidiyabetik, antikolesterol, antikanserojen ve antioksidan etkilere sahiptirler. Gilaburu suyunun fenolik bileşenlerinde büyük oranda klorogenik asit ve L-Masik asit tespit ettik. Gilaburu suyu içeriğindeki bu asitler nedeniyle antikanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir. antioksidanlar, vücutta serbest radikalleri bağlayarak, sağlığa zararlı birçok olumsuz etkiyi durdurmaktadırlar. Bu özelliği nedeniyle gilaburu suyu, yaşlanmayı geciktirici, mutasyonu engelleyici, kanseri durdurucu ve kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.'' DOĞAL KORUYUCU Fenolik bileşenler bakımından zengin olan yenilebilir bitkilerin antimikrobiyal özellik taşıdığını bildiren Sağdıç, bu özellikteki bitkilerin, gıdaların korunmasında büyük önem taşıdığını anlattı. Gıdaların korunmasında ve raf ömrünün uzatılmasında kullanılan kimyasal koruyucuların çoğunun kanserojen etkiye sahip olduğunun bilimsel araştırmalarla kanıtlandığını kaydeden Sağdıç, yaptıkları araştırmalarda gilaburu konsantrasyonunun da yüksek oranda antibakteriyel etkiye sahip olduğunu, bu nedenle doğal koruyucu olarak kullanılabileceğini söyledi. Gilaburu konsantrasyonunun birçok bakteriye karşı etkilerini araştırdıklarını belirten Sağdıç, ''Gilaburu konsantresi, antimikrobiyal özelliği ile kanserojen etkiye sahip kimyasal koruyucuların yerine kullanılabilecek, doğal ve güvenli bir alternatiftir'' dedi. (Tevfik Işık / A.A.) Kaynak : Bayposta.com |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:46 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.