MERHABA 30 YAŞINDAYIM VE TG DEĞERİM 417 ÇIKTI BUNUN DÜŞMESİNİ SAĞLAYACAK BİTKİ VAR MI
Yard.Doç.Dr. Erim GULCAN
27. 18:43:36
Trigliserid düzeylerinin yüksek olmasının bazı sebepleri vardır. Bunlar kabaca 1. si; ailesel şilomikronemi, ailesel hipertrigliseridemi gibi kişinin ailesinden kalıtılan veseviyeleri 250-1000 arasında bulunan yükseklikler, 2. si başka bir hastalıkla ilişkili şeker hastalığı, böbrek hastalığı ve karaciğer hastalığı gibi.. yükseklikler ki bunlar da genellikle 250nin üstünde düzeylerde oluyor. Trigliserid yüksekliğinin önemi çok yüksek olduğunda (>500 ) pankreas iltihabına yol açabilmesi ve ayrıca yukarıdaki berlirttiğimiz hastalıklarla birliktelik gösterebilmesidir. Sizin tg düzeyleriniz 400 üzerinde olduğundan ailesel bir tg yüksekliği sözkonusu olabilir. Bu yönden araştırılmalıdır. Tg yüksekliği tedavisinde, diyet ve egzersizden oluşan kombinasyon ve yetersiz olursa ilaç tedavisi önerilir. önerilen diyet ise tg seviyelerinin makul düzeylere indirlmesine yardımcı olur. Ben size bir diyet listesi gönderiyorum. Bundan faydalabilirsiniz.. Geçmiş olsun Kolesterol ve Trigliserid Düşürücü Diyetönerilen Gıdalarölçülü Yenecek GıdalarKaçınılması Gereken GıdalarEkmek-TahılKepekli buğday
çavdar ekmeği
Yulaf ezmesi
Mısır Geverği
Makarna
Pirinç
BulgurAçma
Kruvasan
Poğaça vb..Sütlü ürünlerYağsız süt
Az yağlı peynir
ve eritme peyniri
Yağsız yoğurt
Yumurta akıYarım yağlı süt
yarım yağlı peynir (dil peyniri)
Yarım yağlı yoğurt
Yumurta (Haftada 2)Tam yağlı süt
Konsantre süt
Taklit sütü
Yağlı peynir ve yoğurt
Kaymak, şantiçorbalarSebze çorbası
Et suyu çorbasıİşkembe çorbası
PaçaBalıkBütün beyaz etli ve yağlı balıklar
(Izgara, buğulama)Uygun yağda kızartılmış balıkBelirsiz yağda kızartılmış balıklar
Balık yumurtası
HavyarDeniz ürünleriİstiridyeMidye
IstakozKarides
KalamarEtTavuk
Hindi
Dana
Av etiYağsız sığır
Kuzu (Haftada 1-2)
Ciğer (Ayda 1)
Dana jambon
Dana ve tavuk sosisYağlı görünen tüm etler
Kümes hayvanları derisi
ördek, kaz
Sosis, salam
Pastırma, sucukYağlarçoklu doymamış yağlar
(Ayçiçeği, mısır özü, soya)
Tekli doymamış yağlar
(Zeytinyağı, hidrojene
olmamış yumuşak margarin)Tereyağı
Hidrojene yağlar
Sert margarinler
İç yağı, kuyruk yağıSebze ve MeyvaTüm taze ve dondurulmuş sebzeler
Kuru baklagiller
Haşlama patatesUygun yağda kızartılmış
patates ve sebzeBelirsiz yağda kızartılmış patates ve sebze
Cips
Tuzlu konserve sebzelerTatlılarYağsız sütle yapılan tatlılar
(Muhallebi, sütlaç, vs..)
Meyva salatası
Limon dondurması
Aşure, pestiller
Kuruyemişli sucuklar, cezerveçoklu doymamış yağ ve margarinle yapılan pasta ve bisküviler
Badem tatlısı
HelvaDondurma
Baklava
Kremalı pasta
Hazır pasta ve bisküviler
Hazır pudingler
çikolata ve tüm hazır tatlılarKuruyemişCeviz
Badem
KestaneYer fıstığı
Antep fıstığıHindistan cevizi
Tuzlu eğlencelikİçecekler, Soslarçay
Kahve, neskafe
Az kalorili meşrubatAz yağlı soslarFazla tuz
Hazır salata sosları
MayonezKaynak:Türk kardiyoloji derneği koroner kalp hastalığından korunma ve tedavi kılavuzu (1998)
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.