Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   Doğacak Bebeğinizin Sağlığından Emin misiniz? (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/578983-dogacak-bebeginizin-sagligindan-emin-misiniz.html)

Bluesky24 03-05-2010 06:46 PM

Doğacak Bebeğinizin Sağlığından Emin misiniz?
 
Doğacak Bebeğinizin Sağlığından Emin misiniz?

Hamilelik kuşkusuz ki kadınların en özel dönemlerinden biri. Bu dönemde anne adayları bir yandan gebeliğin vücutlarına getirdiği ek fiziksel ve psikolojik yükle mücadele etmekte, diğer yandan da heyecanla bekledikleri bebeklerinin yapısal ya da genetik anomalili olup olmadığının derin kayısını taşıyorlar. Ancak günümüzde anne adaylarının bu endişelerini gidermek için birçok tarama ve tanı testleri yapılıyor. Bu testler sayesinde hem aileler kafalarındaki soru işaretlerini gideriyor, hem de olası kusurlar konusunda tanı önceden konularak gereği yapılıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökmen İyigün, yapısal veya genetik kusurların belirlenmesi amacıyla uygulanan en son test yöntemleri hakkında şu bilgileri veriyor:





Testler bebeğinizi anlatıyor





Anne karnındaki bebekte oluşabilecek anomaliler (kusur, sakatlık), yapısal yada genetik olarak iki kısma ayrılıyor. Yapısal anomaliler için günümüzde artık gebeliğin 18-23 üncü haftalarında detaylı ultrason incelemeleri, genetik kusurları belirleyebilmek için ise 11-14 üncü haftalarda ilk Trimester değerlendirme testleri yapılıyor. Günümüzde modern merkezlerde her gebe kadına bu iki işlem mutlaka uygulanmakta ve bebeğin taşıdığı riskler hakkında aile bilgilendiriliyor.





11-14 hafta testleri önemli





Op. Dr. İyigün, 11 â€" 14 hafta testleriyle ilgili şunları söylüyor: “Hamileliğin 11-14 üncü haftada yapılan 1. trimester değerlendirme testinde kromozom anomalileri için % 90-95 tarama kabiliyeti varken, bu oran üçlü testte % 60, 35 yaş üzeri gebelere amniosentez yapılmasında % 40 kadardır. Kesin tanı 11-14 hafta değerlendirmede 3-3.5 aylık bebekte konulabilirken, diğerlerinde en erken 5-5.5 haftayı bulmaktadır. Bu işlemde ayrıca ultrasonla bebeğin yapısal anomalileri hakkında anne adaylarına detaylı bilgiler verilmektedir. Ayrıca, fetusun (anne karnındaki bebeğin) genel durumu ile ilgili bilgilere sahip olunabilmektedir. Ultrasonla bebeğin ense kalınlığına, burun kemiğine bakılmakta ve bebeğin mongol olup olmayacağı öğrenilmektedir. Zira, mongol bebeklerde ense daha kalın ve burun kemiği ya hiç yoktur, yada gelişmemiştir. Bebeğin mongol olma riskinin bulunup bulunmadığını araştırmak için mongol bebeklerle ilişkili iki hormon incelenmektedir. Bunların dışında, bebeğin oluşmuş tüm organları değerlendirilmekte ve aile bilgilendirilmektedir. Testin tüm gebelere uygulanması önerilmektedir. Özellikle bu iki değerlendirme testi tüm gebelik kontrollerinin en önemli basamağını teşkil etmektedir. Bu nedenle anne adaylarına bu haftaları atlamamaları önerilmektedir.â€





Renkli Doppler Ultrason





Renkli Doppler Ultrason her gebeye rutin olarak uygulanması gereken bir işlem olmakla birlikte, özel riskler taşıyan gebelere ve seçilmiş hastalara uygulanması daha doğru. 3 ve 4 boyutlu ultrason incelemesi ise günümüzde hızla yayılıyor.





Fetal Eko ile kalp incelemesi





Günümüzde gelişen ultrason teknolojisi ve bilgi birikimiyle fetusa ‘fetal eko yapılarak bebeklerin kalp anomalilerinin önemli bir bölümü artık tanınabiliyor.



Bu da bebeklerdeki kalp anomalilerinin tanısının önceden konularak önleminin alınması için hekimlere ve ailelere büyük olanaklar sunuyor. Fetal Eko tüm gebelere rutin olarak önerilmemekte. Ancak, Fetal Eko annede diabet hastalığının varlığı durumunda, yakın akrabalarda var olan kalp anomalilerinde ve 11-14 hafta değerlendirmesinde ense kalınlığının belli değerin üzerinde olması durumunda öneriliyor.





Genetik hastalığın tespiti





Günümüzde artık anne karnından alınan gebelik sıvısı veya hücresiyle kromozom anomalilerini tespit etmek mümkün. Bu da bebeğin genetik bir hastalığının bulunup bulunmadığını ortaya çıkarmak için günümüzde büyük önem taşıyor. Dr. İyigün test hakkında şu bilgileri veriyor: “Test ile anne karnına karışmış bebeğin hücreleri özel bir yöntemle tespit edilmekte ve basit bir kan şekeri bakar gibi anneden kan alınıp bu sayede tanı konulabilmektedir. Ancak çok pahalı olması ve % 2-10 arasında yanlış sonuç vermesi dolayısıyla rutin kullanımı sağlıklı olarak yapılamamaktadır. Bu testin rutin kullanımının mümkün olması, genetik tanı açısından büyük bir devrim niteliği taşıyacaktır."



Kaynak: Bebek


WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:21 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.