Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   L ile baslayan bitkiler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/584724-l-ile-baslayan-bitkiler.html)

Bluesky24 04-05-2010 01:12 PM

L ile baslayan bitkiler
 


L ile baslayan bitkiler

Labada ( rumex patientia ) :

Karabugdaygiller familyasindan; dere kenarlarinda ve sulak çayirlarda kendiliginden yetisen bir bitkidir. Haziran - Eylül aylari arasinda yesilimtirak renkte küçük çiçekler açar. Boyu 50 cm ile 2 m arasinda degisir. Köklerinde nisasta, sekerler, reçine ve antrakinon türevleri vardir. Yapraklari sebze olarak yenir. Ev ilaçlarinda kökü ve yapraklari kullanilir.

Kullanildigi yerler:

Kökü kaynatilip içilirse bütün kasintilari keser. Yesil tohumlari kaynatilip içilecek olursa, anne sütünü artirir. Mesane tikanmasini giderir. Istah açar. Ishali keser.



Laden ( cistus ) :

Ladengiller familyasindan; Iç Anadolu ve sahil bölgelerinde yetisen, kis aylarinda yaprak dökmeyen, yesil bodur bir çalidir. Yapraklari karsilikli dizilmistir. çiçekleri büyük, beyaz veya pembe renklidir. Meyveleri kapsüldür. Içeriginde Ladan denilen zamk vardir.

Kullanildigi yerler:

Balgam söktürür. Nezleyi keser. Dizanteride faydalidir. Parfümeride kullanilir.



Lahana ( brassica oleracea ) :

Turpgiller familyasindan iri ve kalin yaprakli bir bitkidir. En çok yetistirileni bas lahanadir. Yurdumuzun bütün bölgelerinde yetisir. Baslica çesitleri: Kemer lahanasi, Batman lahanasi, köse lahanasi, Brüksel lahanasi ve Kara lahanadir. Lahana C vitamini bakkimindan zengindir. Yapisinda kükürt bulunur. çig olarak yemek veya sikarak suyunu içmek daha faydalidir.

Kullanildigi yerler:

Kansizligi giderir. Idrar söktürür. Vücutta biriken zehirli maddelerin atilmasini saglar. Mide ve bagirsak yaralarini yumusatir. Kabizligi giderir. Kandaki seker miktarini düsürür. Vücudu hastaliklara ve kansere karsi korur. Gögüs ucu çatlaklarini giderir. Sarilik ve safra kesesi hastaliklari için iyidir. Astimda faydalidir. Romatizma, siyatik, lumbago ve Apsede yararlidir. Ses kisikligini giderir. Istah açar. Guatr olanlar yememelidir.



Latinçiçegi ( frenkteresi ) :

Latinçiçegigiller familyasindan; bir çesit bitkidir. çiçekleri kirmizi veya turuncudur. Peru'da dogal olarak yetisir. çiçekleri salatalarda kullanilir.

Kullanildigi yerler:

Istah verir. Idrar söker. Skorbütte faydalidir.



Lavantaçiçegi ( lavandula ) :

Ballibabagiller familyasindan; çali görünüsünde, dip kismi odunsu bir bitkidir. çiçekleri mavi veya morumsu ya da koyu kirmizidir. Kokusu güzeldir. Karabas lavantaçiçegi denilen türü yurdumuzda vardir.

Kullanildigi yerler:

Kaynatilmis suyu uyarici ve midevidir. Küçük bir torba içinde dolaplara konan lavanta çiçekleri, elbise ve çamasirlari böceklerden korur. Banyo suyuna güzel koku verir. Lavanta kolonyasi vücudu ferahlatir. Atesi düsürür.



Limon ( lemon ) :

Limonagacinin açik sari renkli, yumurta biçiminde, kabugu güzel kokulu, suyu eksi olan meyvesidir. Kabuklarindan limon esansi çikarilir. C vitamini, seker, müsilaj, sitrik asit ve tuzlari bakimindan zengindir.

Kullanildigi yerler:

Atesi ve tansiyonu düsürür. Kani temizler. Susuzlugu giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Damar sertligi ve romatizmada faydalidir. Gribin çabuk atlatilmasini saglar. Mide, bagirsak ve idraryollarindaki mikroplari öldürür. Gida zehirlenmesini önler. Idrar söktürür. Böbrek ve mesane kum ve taslarinin düsürülmesine yardimci olur. Yüzdeki sivilceleri geçirir. Cildin güzellesmesini saglar. Karaciger hastaliklarinda faydalidir. Disleri beyazlatir ve dis etlerini kuvvetlendirir. Nezlede sikayetleri geçirir. Skorbüt hastaliginda faydalidir. Bogaz ve bademcik iltihaplarinin giderir. Ishali keser. Kansizligi önler. Fazla aybasi kanamasini önler. Nasirlari söker. Mide agrilarini dindirir. Bas agrilarini ve vücut agrilarini keser. Yüz çillerinde faydalidir.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:34 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.