Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   Gece kuşu olup olmamak genlere bağlı (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/588642-gece-kusu-olup-olmamak-genlere-bagli.html)

Bluesky24 04-05-2010 11:23 PM

Gece kuşu olup olmamak genlere bağlı
 




Her hücrenin değişik genlerin etkisinde bulunabilen bir biyolojik saati bulunduğunu keşfeden bilim insanları, deri hücrelerinin bir kişinin vücut saatinin hızını ölçmek için kullanılabileceğini gösterdiler.







Doğru teşhis sağlayabilir



Çalışmalarını İngiliz Ulusal Bilimler Akademisi bilimsel yayınlarında yayımlayan araştırmacıların bu çalışması, özellikle uyku düzensizliği ve mevsime bağlı düzen bozukluğu (Seasonal Affective Disorder-SAD) gibi rahatsızlıklarına tedavisinde daha iyi teşhis sağlayabilir.







Zürih Üniversitesinden Dr. Steven Brown başkanlığında yürütülen araştırmada, 28 gönüllüye deri biyopsisi yapan hekimler, daha sonra bunların hücrelerini laboratuvar ortamında büyüttüler. Deri hücrelerindeki "tiktakları" ölçerek biyolojik saatin hızını belirleyen araştırmacılar, sonra ellerindeki verileri, deneklere daha önce doldurttukları, soru formlarındaki yanıtlarla kıyaslayarak, bu kişilerin "erken uyuyan" (tarla kuşu) mu, yoksa "geç uyuyan" (gece kuşu) mu olduklarını tespit ettiler.







Bazı genlerin kendi saatleri var



Deri hücrelerinin "saatinin", deneklerin çoğunun davranışıyla uyuştuğunu gören bilim insanları, gönüllülerden bazılarının da mevsime bağlı düzen bozukluğunun kış tipi olan bir rahatsızlığı bulunduğunu da ortaya çıkardılar.







Araştırmacılar, insan beyni vücudun zamana bağlı mekanizmasının tüm kontrolünü elinde bulundururken, bireysel hücrelerin de bir dizi gen saatlerinden etkilenen kendi saatleri olduğu sonucuna vardılar.







NTVMSNBC

Kaynak: Ekolay


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:46 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.