Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   Bunamaya karşı spor (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/588794-bunamaya-karsi-spor.html)

Bluesky24 04-05-2010 11:35 PM

Bunamaya karşı spor
 




Araştırmada, Eğer kişi gençliğinde ve orta yaşlarında aktif bir yaşam tarzı benimsemişse, yaşlılığında fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı bir yaşam sürme ihtimali de artmaktadır deniyor.







Geçmişte yapılan benzeri araştırmalar da düzenli egzersiz yapmanın bunama riskini azaltabileceğine işaret etmişti. Ama İsveç'li bir ekip tarafından yapılan son çalışma, bu etkiyi ilk kez yirmi yıl gibi uzun bir dönem içinde inceledi.







Uzun bir döneme bakmak özellikle önem taşıyor çünkü araştırmayı yürüten uzmanların da vurguladığı gibi bunamanın başlayıp gelişmesi çok uzun yıllar alıyor ve bu nedenle genellikle tanı konduğu zaman, iyice ilerlemiş oluyor.







İsveçli uzmanlar araştırmalarını kadınlı erkekli 1500 kişilik bir grup üzerinde yürüttü. Bunların yaklaşık ikiyüzünde bunama ya da Alzheimer hastalığı 65 ila 79 yaşları arasında gelişti.







Uzmanlar, yirmi yıl geriye giderek, üzerinde çalıştıkları kişilerin 40'lı ve 50'li yaşlarında ne kadar aktif olduklarını araştırdılar.







Alzheimer hastalığı ya da diğer bunama türlerini yaşayanların, orta yaşlarında genel olarak, bunama geçirmeyen gruptan çok daha az hareketli oldukları ortaya çıktı.







Beyin için faydalı







Egzersizin koruyucu etkisi olabilmesi için en üz haftada iki kez 20-3- dakika civarında yapılması ve yapanı nefes nefese bırakacak bir yoğunlukta olması gerekiyor.







Uzmanlar, genel olarak kalp ve ciğerlerinin sağlığı açısından, insanların haftada üç ila beş kez 20-30 dakikalık egzersiz yapmasının ideal olduğunu söylüyorlar.







Dr. Miia Kivipelto ve arkadaşlarının çalışması egzersizin vücudun bir çok başka uzvuyla beraber beyin için de çok faydalı olduğunu gösterdi.







Düzenli egzersiz, beyindeki küçük kılcal damarların sağlıklı kalmasının yanısıra, bunamayı hızlandıran yüksek tansiyon ve şeker gibi hastalıklara karşı da koruma sağlıyor.







Hafıza







Egzersiz ayrıca beyinde Alzheimer hastalığına yol açan protein amyboid maddesi bikimini azaltıyor, hatta hafıza ve anlama yeteneğine ilişkin genleri etkileyip güçlendiriyor.







Araştırmacıların dikkat çektiği bir diğer nokta ise, düzenli egzersiz yapanların genellikle, yapmayanlara göre, diğer bakımlardan da daha sağlıklı bir yaşam sürüyor olmaları. Bu grup genel olarak daha az sigara ve içki kullanıyor ve daha sağlıklı besleniyor.







Fakat, araştırmada bu faktörlerin etkisi çıkarılarak, egzersizin yine de beyin için doğrudan faydalı olduğu tespit edilmiş.

Kaynak: Ekolay


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:42 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.