Albay
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Endoskopi kimlere, niçin yapılır? (Sorularınızın yanıtları)
Endoskopi (yani fiberoptik elastik bir cihaz ile iç organların görüntülenmesi) hastalıkların tanı ve (bazı durumlarda) tedavisinde kullanılır.
Gastroenterolojide endoskopik işlemlerle en sık olarak a) yemek borusu, mide ve onikiparmakbağırsağı ile b) kalınbağırsak ile incebağırsağın son kısmına yönelik olarak yapılır.
Bundan başka karın içine ve incebağırsağa da endoskopik olarak bakılabilirse de bu işlemler oldukça seyrek olarak yapılır.
Yurdumuzda endoskopi eğitimi, Gastroenterohepatoloji Üst İhtisası yapan İç Hastalıkları Uzmanlarına belli bir sistem içerisinde verilmektedir.
Üç yıllık uzun bir eğitim sürecinden sonra Gastroenterolog unvanını alan hekimler endoskopi yapabilirler. Bunun dışında başka branşlardan bazı hekimler de endoskopi yapmaktadırlar.
Ancak bu konuda Gastroenterologlar gibi yeterli eğitim alma olanakları bulunmayan (ve bazı endoskopi ünitelerinde 1-2 ay gibi kısa süreli gözlemde bulunan) bu hekimlerin bildirdikleri sonuçların zaman zaman hastalıklarla uyuşmadığını günlük pratiğimde sıklıkla görmekteyim.
Bu konu ile ilgili standartların oluşturulması hastaların sağlığı açısından çok önemlidir.
Kimlere endoskopi yapılmalıdır sorusunun yanıtı kesin kurallara bağlı olmasa da Üst sistem için: 1. Tedavi ile geçmeyen üst karın bölgesi ağrıları, 2. Yutma güçlüğü, 3. Nedeni bilinmeyen bulantı ve kusmalar, 4. Kanamalı hastalıklar, 5. Reflüye bağlı yakınmalar, 6. Birinci derece yakını mide kanseri olanlar, 7. Kansızlıklarının nedeni araştırılanlar, 8. Yabancı isim yutanlar, 9. Toksik madde içenler 10. İshali olanlar (Çölyak hastalığı, ZE sendromu gibi), 11. Yayılmış kanseri olanlarda ana odağın bulunması amacıyla ve daha birçok nedenle endoskopi yapılabilir. Alt sistem için 1. Bağırsak grafisinde kuşkulu görüntüsü bulunanlar, 2. Kanamalar, 3. Uzun süren ishaller, 4. Yabancı cisimlerin varlığı, 5. Ailesinde kalınbağırsak kanseri bulunanlar, 6. Kansızlıklar
Olarak sınıflandırılabilir. Kabızlık Karnım sürekli şiş ve karnımın içinde ağrı ve sancı var. Bu ağrı 2-3 gündür kasıklarımda da var. Sindirim sistemim hiç çalışmıyor. İlaç almadan tuvalete çıkamıyorum. Çoğu zaman aldıktan sonrada çıkamıyorum. 24 yaşındayım nedeni ne? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Kabızlık nedeniyle karında şişkinlik, gerginlik ve hazımsızlık gibi yakınmalar sıkça görülür. Kabızlık açısından yapılacak işlemler vardır. Öncelikle muayene edilmeli ve kabızlık yapabilecek durumlar açısından araştırılmalısınız. Ayrıca kalınbağırsağınız gözden geçirilerek gerekli tedavilere başlanmalıdır. Kabızlıkta kasıklarda sancı görülebileceği gibi idrar yolları ve kadın organlarına bağlı hastalıklarda da bu yakınmalar olabilir. Geçmiş olsun. Kabızlık ve zelmac Merhabalar, yaklaşık altı aydır kabızlık problemim var. Zelmac kullanmaya başlamıştım ama bu ilacın satışının askıya alındığını öğrendim. Bunun yerine önerebileceğiniz bir ilaç var mı? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Sözünü ettiğiniz ilaç bir süredir yurdumuzda bulunuyordu; ancak ilacı alan 11.000 kişinin 13'ünde görülen bir yan etki profili nedeniyle satışları durduruldu. Bu ilaç yerine kullanılacak başka ilaçlar var elbette. Ancak buradan bir ilaç önermem doğru değil. Bu nedenle bir hekime başvurmalı ve onun önerisine göre hareket etmelisiniz. Bulantı 2006 Haziran'da bir çarpıntı, yüksek tansiyon mide bulantısı ve kusma ile acile başvurdum. Tetkikler sonucu herhangi bir şey çıkmadı, bu rahatsızlık döneminden sonra sabahları öğleye kadar süren bir bulantı başladı. Psikolojik olabileceğini söyledi. Endoskopide hafif gastrit bulundu. Bir piskoloğa gittim 6 ay tedavi gördüm bana Laroxyl 25mg ve Sitilizan 2 mg ilaç verdi. Bulantı ve ağrılarımın şiddeti azaldı fakat tamamen kesilmedi Laroxyl ile biraz da olsa yaşantıma devam ediyorum fakat ilaca 2 gün ara versem gece uyumuyorum, mide krampı ve bulantı hemen başlıyor. Psikolog sinir-stres olabileceğini söyledi fakat yaşantımda stresli herhangi bir ortam olmadığını ısrarla söylüyorum. Sabahları bulantı ile uyanmak istemiyorum. Bana bir yol gösterebilirseniz çok memnun olurum.
Bulantı dışında bir yakınmanız yoksa ve yapılan kapsamlı tetkiklerinizde başka bir patoloji bulunmuyorsa o zaman yakınmanızın psikolojik olabileceği düşünülür. İlaçla birlikte daha rahat olmanız ve bırakınca yakınmalarınızın artması da bunu destekler; ancak ısrarla stresinizin olmadığını belirttiğinize göre ayrıntılı olarak yeniden değerlendirilmeniz yararlı olacaktır. Bu nedenle güvendiğiniz bir İç Hastalıkları Uzmanına başvurmalı ve tetkik edilmelisiniz. Sağlıklı günler diliyorum. Mide fıtığı nasıl oluşur
Yemek borusunun altında mideye giriş yerinde bir kapakçık bulunur. Bu kapakçığı diyafram denilen ve karın organlarını göğüsteki organlardan ayıran kalın kas tabakası da bu kapakçığa destek olur. Bu kapakçığın yukarıya kayarak bu destekten mahrum olması ile mide fıtığı denilen durum ortaya çıkar. Sonrasında da reflü ve ona bağlı yakınmalar ortaya çıkabilir. Mide yakınması Merhaba hocam. 26 yaşındayım bir yıl önce yapılan endoskopi sonucunda pangastrit, hiatal yetmezlik teşhisi konuldu. İlaçlarla tedavime devam etmekteyim son bir haftadır şikayetlerim arttı. Gece ağrıyla uykudan uyanıyorum. su bile içsem karnımda şişlik iştahsızlık, bulantı ve kusma oluyor. Bir operasyonla bundan kurtulmam mümkün mü? Bundan 3 sene önce tüberküloz hastalığı geçirdim ve tedavimi oldum bunun şuan ki rahatsızlığımla ilgisi olabilir mi? Teşekkür ediyorum.
Geçirilmiş tüberküloz ile şimdiki yakınmalarınız arasında bir ilişki yok. Gece uykudan uyandıran ağrılar daha çok mide ve onikiparmakbağırsağı hastalıklarını düşündürüyor. Mide ve bağırsak hastalıkları açısından değerlendirilmelisiniz. Tedavinizin yeterli olup olmadığı, yeterli gelmiyorsa başka ne gibi tedaviler uygulanacağı yapılacak tetkikler sonunda şekillenecektir. Ameliyat gibi bir seçenekten önce yapılacak tetkikler var elbette. Geçmiş olsun. Midede polip Merhaba, 19 yaşındayım.çocukluğumdan beri mide şikayeti çekmekteyim. Önceki yıllarda gastrit denmişti. Tedavi gördüm. Fakat bir sonuç alamadım.Son olarak yapılan endoskopide midemde 2 tane sapsız polip bulundu. Patolojisinde hafif kronik iltihabi hücre infiltrasyonu denyor. Poliplerin kansere dönme riski var mı? Bunları aldırsam olur mu? Bana alınsa kanama yapar bu da iyi olmaz dediler. Çok teşekkür ediyorum. Sağlıklı yaşamlar.
Midedeki poliplerin çapını yazmamışsınız. 1 mm çapındaki bir poliple 10 mm çapındaki bir polibi aynı biçimde değerlendirmek mümkün olmayacağından verdiğiniz bilgi yetersiz kalıyor. Polipten alınan parçaların patolojik sonucu iyi gelmiş olsa bile bu konudaki son sözü sizi takip eden hekiminiz söyleyecektir. Polipler alınırsa kanama olacağını söyleyen kişi her halde hekim değil. Söylenenlerin doğru olması açısından bu konunun uzmanı olan Gastroenterologlara başvurmalısınız. Sakalım az çıkıyor 19 yaşındayım ve tek tük (ya da tüy şeklin) sakalım cıkıyor. Sakalımın daha hızlı cıkması için önericeğiniz herhangi bir ilaç ya da vitamin var mı?
Sakalınızın az çıkması nedeniyle ilaç kullanmadan önce bu durumun bir hastalığa bağlı olup olmadığı Endokrinoloji Uzmanlarınca araştırılmalıdır. Sağlıklı günler diliyorum. Hepatit B ve evlilik Hepatit B hastasıyım ama evlenmek istiyorum, bu halde kimsenin kabul etmeyeceğini de biliyorum. İstesem olmamiş gibi davranıp evlenirim, ama bu da beni vicdan azabından öldürür. Çocuk sahibi olmak istiyorum. Olamama korkusu beni deprasyona sokuyor. Bu arada hiç ilişki kurmadığım halde bu hastalığı kapmış olmam da ayrı bir sorun yaratıyor bende ne yapmalıyım?
Hepatit B hastasıyım derken ne kastediyorsunuz anlaşılmıyor. Hasta iseniz tedavi olmalısınız; ancak bundan söz etmediğinize göre belki de hasta değil sadece taşıyıcısınız. Hiç ilişki kurmadığınız halde bu hastalığı nasıl kaptığınızı merak ediyorsunuz. Hepatit B virüsü yalnızca ilişki ile geçmez. Hepatit B virüsü bulaşmış kirli tıbbi aletler, diş fırçası ve tıraş malzemeleri gibi kontamine malzemeler ile de geçebilir. Evlilik öncesi kan tetkikleri yapılacağından hepatit B'li olduğunuzu gizlemeniz zaten olanaksız. Üstelik bunu gizlemenize gerek de yok. Çünkü evleneceğiniz zaman müstakbel eşinize aşı yaptıracak olursanız bir sorun kalmayacaktır. Bu gibi sorularınıza açıklık getirebilmek için bir Gastroenteroloji Uzmanının takibinde olmalısınız. Kronik hepatit Hocam, kronik hepatit B hastasıyım 2 yıl interferon tedavisi gördüm şu an değerlerim normal fakat askeri personel olmamdan dolayı aktif görevdeyim. Benim geri hizmete alınmam, spor yapmam, emekli olmam konusunda bilgilendirirseniz sevinirim. Örnek: GATA tarafından sınıfının karargah ve kuruluşlarında görevlendirilmesi uygundur raporu verilirken 200 yataklı bir askeri hastane tarafından bu raporum ALT ve AST değerlerim ilk raporumdakinden yüksek olmasına rağmen bozuldu bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
Kronik hepatit B'ye bağlı olarak 2 yıl süre ile tedavi gördüğünüzü ve halen değerlerinizin normal olduğunu belirtiyorsunuz. Halen ilaç kullanıp kullanmadığınızı belirtmemişsiniz. Genel olarak sizin durumunuzdakiler (siroz gelişmemiş kronik hepatitliler) emekli olamazlar ve normal işlerinde çalışabilirler. Yalnızca ağır beden hareketi gerektiren işler sakıncalı olabilir. Aktif görevden ne kastettiğiniz anlaşılmıyor. Ayrıca değerlerim normal demenize karşın ALT ve AST değerlerinin ilk rapordan yüksek (?) olduğunu söylüyorsunuz. Konuyla ilgili bir kuşkunuz varsa GATA'ya başvurabilir ve en sağlıklı bilgiyi edinebilirsiniz. Kolay gelsin. Karaciğer büyümesi Olağan sağlık tetkikleri için doktora başvurdum. Kan tahlili, idrar derken ultrasona girdim. Tüm tahlil sonucları temiz. Ancak karaciğerde büyüme saptandı. Sonuçlarının temiz çıkmasına rağmen karaciğrerın buyumesı neden kaynaklanıyor? Bu ciddi bir sağlık problemi midir? Teşekkür ederim.
Karaciğer büyümesi başlıca depo hastalıkları, dolaşım bozuklukları, kan hastalıkları, karaciğer içi kütleler, bazı enfeksiyonlar ve yağlanma gibi durumlarda görülür. Karaciğerinizin ne kadar büyük olduğunu yazmamışsınız. Karaciğerde büyümeye neden olan durumların araştırılması gereklidir. Yapılan tetkikler normal çıkar ve karaciğerin büyüklüğü de fazla değilse bir hekim gözetiminde olmak kaydıyla aralıklarla yapılacak görüntüleme yöntemleri ile takibiniz yeterli olacaktır. Yapılacak ayrıntılı tetkiklerde karaciğerle ilgili bir sorun saptanırsa zaten gerekli tedaviler başlanacaktır. Bulunduğunuz yerde güvendiğiniz bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalısınız. Sağlıklı olun, mutlu kalın. Karaciğer yağlanması Doktor Bey merhabalar, eşimin karaciğerinde yağlanma çıktı. 1,90 boyunda ve 115 kilo. Doktor kilo vermesi gerektiğini söyledi yediklerine dikkat etmeye başladı sürekli hareket halinde fakat son birkaç gündür karaciğerinde şiddetli bir ağrı, halsizlik ve uyku hali başladı endişe ediyorum bununla ilgili yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
İleri derecede kilolu kişilerde karaciğer yağlanması beklenen bir durum. Bu nedenle eşinizin kilo vermesi gerekli ki zaten bu yönde çalışıyormuş. Tarif ettiğiniz şiddetli ağrının karaciğer yağlanması ile bir ilgisi yok. Karında sağ üst kadranda olan ağrılarda safra kesesi başta olmak üzere böbrek, pankreas ve diğer organlar incelenmelidir. Bir Gastroenteroloji yoksa İç Hastalıkları Uzmanı gerekenleri yapacaktır. Geçmiş olsun. Karın ağrısı Merhaba, hocam karnımın sağ veya sol tarafından bı ağrı başlıyor ve kısa bir zaman da bütün karnımı kaplıyor. Bu ağrılar haftada bır tekrarlıyor hiç bir şey yiyemiyorum. Karnım sanki boşmuş gibi oluyor. Sonra ağrı kasıklarıma doğru ilerliyor ve adım dahi attırmıyor. Ayrıca idrarım hasta olduğumda sürekli sarı geliyor. Çok dr. gittim ama hiç biri kesin bir şey soylemedi. Kimi soğuktan, kimi stresten dedi. Bana göre gaz atamıyorum yardımcı olun saygılarımla.
Anlattıklarınız soğuktan olmaz. Stresle ilgili olabilirse de yakınmanızın stresle ilgili olup olmadığını söyleyebilmek için tüm sistemlerinizin ayrıntısı ile incelenmesi gerekir. Aralıklarla gelen karın ağrıları için araştırılacak ve yapılacak oldukça fazla işlem var. FMF gibi karın ağrısı atakları ile seyreden hastalıklardan spastik kolon gibi durumlara kadar oldukça fazla sayıda nedenin araştırılması için bulunduğunuz yerde güvendiğiniz bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalısınız. Geçmiş olsun. Ülseratif kolit ve beslenme Doktor bey ulseratif kolit teşhisi kondu. Kalın barsağın son 25 cm sinde tutulmuş. Salofalk 500 tablet ve lavman kullanıyorum. Nasıl bir beslenme uygulamalıyım? Alkol zararlı mıdır? Kan geldiği zamanlar lavman kullanmam sakıncalı mıdır?
Ülseratif kolitte genellikle özel bir perhiz yoktur; ancak bazı yazarlar sütün tüketilmemesi gerektiğini bildirirler. Bunun dışında hastalığın ileri derecede aktif olduğu dönemlerde de bağırsak hareketlerini fazla uyarmamak amacıyla lifli gıdalarla ilgili bazı kısıtlamalara gidilebilir. Bunun dışında tüm besinleri yiyebilirsiniz. Alkol içmeyiniz. Gaitada kan olduğunda kullanılacak lavmanın bir zararı yoktur. Geçmiş olsun. Hepatit C Yaptırdığım anti hcv testlerinden 3ü pozitif çıktı ama HCV-RNA testim negatif çıktı. Bu ne anlama geliyor. Kesin olarak hepatit-c hastası mıyım. Doktor tedaviye gerek olmadığını 2 yılda bir test yaptırmamın iyi olacağını söyledi. karaciğer değerlerim normal ölçüldü. Bu hastalık vucudumda aktif değilse ilerki dönemlerde HCV-RNA pozitife döner mi. Risk nedir? Evlilik ve çocuk sahibi olma bakımlarından sakıncası var mı? Şimdiden tedbir almak ve tedavi olmak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim...
İnsan bedenine Hepatit C virüsü girecek olursa Anti HCV testi (+) olarak saptanır. Ancak bu virüsle hiç karşılaşmamış bazı kişilerde de bu testin yalancı olarak (+) çıktığı bilinmektedir. Sizdeki durumun açığa çıkarılabilmesi için HCV RNA testi yapılmış ve negatif gelmiş. Burada 2 olasılık var. Birincisi ya bu virüsle hiç karşılaşılmamışsınız yani test yalancı pozitiftir ya da ikinci olarak bu virüsü almış ancak sonrasında bağışıklık gelişmiş ve virüs kanınızdan temizlenmiştir. Bu son 2 durumda (yani HCV RNA'nın negatif olması halinde) sağlığınız açısından endişe edilecek bir durum yoksa da aralıklı olarak takip edilmelisiniz. Bedeninde hepatit C virüsü olanların eşlerine bunu geçirme olasılığı %5-10 civarındadır. Sizde HCV RNA'nın negatif olması nedeniyle bu olasılığın çok düşük olduğu düşünülür. Geçmiş olsun. Kanser Merhaba dr. bey, benim teyzem safra yolları kanseri. Halen kemoterapi görüyor. Ayrıca kasım ayında ameliyat da oldu. Doktorumuz herşeyin yolunda gittiğini söylüyor, fakat ca19-9 değeri 300 den 600 e 600 den de 1000 çıktı son tahlillerde. Bunun için endişeleniyoruz. Bize bilgi verirseniz çok memnun olurum. Büyüme sebebi dış etkenlerden mi yani yeme içme yorgunluk gibi kaynaklanıyor olabilir. dr.umuza sorduğumuzda şimdilik gayet iyi gidiyoruz diyor, ama tümörün büyümesi çok fazla değil mi? Lütfen cevao bekliyorum. İlginize şimdiden, teşekkür ederim.
Belirttiğiniz tetkikin giderek yükselmesi büyük olasılıkla hastalığın nüksetmesini veya yayılmasını işaret eder. Safra yolları kanseri genellikle hızlı seyreden ve çoğunlukla kötü sonlanan bir durumdur. Hastanızın iyiye gidip gitmediği kısa sürede kendini belli edecektir. Yapılan diğer kan tetkikleri normal ve görüntüleme tetkikleri de iyi çıkacak olursa bir sorun olmadığı düşünülecektir. Geçmiş olsun. Arkadaşima kalp büyümesü teşhisi koymuşlar bunun ona verebilecek zararları var mı?
Kalp büyümesi önemli bir durum. Kalbi büyüten nedenlerin araştırılması ve tedavi edilmesi gereklidir. Arkadaşınızın kalbinin neden büyüdüğünü onu takip eden Kardiyoloji Uzmanı söyleyecektir. Normal konuşurken bir anda söyleyeceklerim karışıyor ve bilincim bulanıyor. Ben farketmiyorum ama çevremdekiler dudaklarımın morardığını ve sözlerimi karıştırdığımı söylüyor şiddetli bir gaz çıkarıp kendime geliyorum. Ortalama 3 ayda bir oluyor. Önce epilepsiden şüphelendiler ama çıkmadı. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Anlattıklarınızın altında yatan nedenin organlara ait bir patolojiye bağlı olup olmadığı ayrıntıları ile araştırılmalıdır. Nöroloji ve İç Hastalıkları Uzmanları bu konuda gerekli araştırmayı yapacaklardır. Bir neden bulunamaz ise psikolojik yönden değerlendirilmelisiniz. Geçmiş olsun. 5 yaşındaki kızım kakasını yaparken bazen kakasının kenarında kan oluyor. 3 kere aralıklarla oldu. Bebekliğinde kabızlık sorunu vardı arada bir fitil kullandığımız oluyordu. Kakası katı olduğu zaman kan oluyor kakanın içinde kan olmuyor sanki sızıntı gibi oluyor.
Katı gaita ile tahriş sonunda kanama görülebilir; ancak bu kanamanın başka bir nedeni var mıdır yık mudur anlayabilmek için bir çocuk Gastroenteroloğuna başvurmalısınız. Geçmiş olsun. Dr. Nevzat Aksoy
İç Hastalıkları Uzmanı
Gastroenterohepatolog
Net Endoskopi
0 212 210 48 48
Kaynak: Ekolay Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |