Gözlerde sararma (Sorularınızın yanıtları) Kız arkadaşımın gözleri aşırı derece sarı. Ben bunun nedenini sorduğumda ilaçlardan kaynaklanıyor demişti. Daha sonra açıklamasını istediğim üzere bana, bebeklikten beri karaciğerinde bir lekenin olduğundan ve kullandığı ilaçlar yüzünden gözlerinin sarı olduğunu ve Hepatit C var mı yok mu diye birçok kez biyopsi olduğunu ve Hepatit C olmadığını söyledi. Eğer fazla alkol tüketirse bu lekelerin karaciğerde siroza dönüşebileceğinden bahsetmişti. Bu anlattıklarım pek tıbbı değil ama umarım bir şeyler canlandırmıştır kafanızda. Kız arkadaşımın dediğine göre hastalığı ne olabilir? Ayrıca bulaşıcı olma ihtimali var mı? Hepatit C virüsünün bulaşma ve belirtileri hakkında bilgi verir misiniz?
Anlattıklarınız son derece kısıtlı, karışık ve birbirini tutmayan ifadeler. Anlaşıldığı kadarıyla arkadaşınızın gözlerinde olan sararma uzun süredir (belki de doğumdan beri) var ve bugüne kadar yapılan tetkiklere karşın kesin tanı konmamış. Karaciğerde leke diye ifade edilebilecek bir hastalık yok. Kullanılan ilaçlar sarılığa yol açmış ise bu kez de biyopsi yapılarak ileri araştırmalara gerek olmayacaktı. Sonuç olarak anlattıklarınızdan hareketle bir fikir üretmek mümkün değil. Yalnızca (sarılık bebeklikten itibaren var ise) doğumsal olarak ortaya çıkan ve bulaşıcı olmayan sarılık (hiperbilirübinemi) halleri akla geliyor. Ancak hem gerekli tetkikler hem de biyopsilerle bir tanının konması veya en azından hekimler tarafından daha mantıklı ve anlaşılır bir yaklaşımda bulunulması gerekirdi. Yani bebeklikten beri karaciğer hastalığı ve sarılığı olan birinin tanı konmamış bile olsa daha fazla ve anlamlı bilgiler vermesi gerekli. Bu bilgi eksikliğinin kaynağı da anlaşılmıyor. Bunun dışında arkadaşınızda Hepatit C virüsüne ait kanda bir belirtece rastlanmış olmalı ki (AntiHCV ve HCV-RNA pozitifliği) bu yönden biyopsi yapılsın. Arkadaşınızın elindeki tetkik sonuçlarını ve HCV-RNA'nın durumunu belirtirseniz daha ayrıntılı bilgi verebilirim. Sağlıklı günler diliyorum. Dalak büyümesi Dalak büyümesi teşhisi konuldu fakat tetikleyici faktör araştırma aşamasında hematolojiye sevk ettiler. Bu durumda hemen kanseri mi düşünmeliyim? Teşekkürler.
Dalak büyüklüğü yapan nedenleri kısaca özetlersek:
Enfeksiyonlar (Tifo, yaygın tüberküloz, infeksiyöz mononükleoz, sıtma, brusella...)
Kollajen doku hastalıkları (SLE, RA...)
Basınç artışına bağlı durumlar (karaciğer hastalıkları - portal HT yapan durumlar...)
Hematolojik hastalıklar (polistemiler, lösemiler, lenfomalar, kansızlık yapan durumlar...)
Metabolik hastalıklar (amiloidoz, Gaucher hastalığı...)
İzole dalak büyümeleri (apse, kist...)
Yurdumuzda ilk sırada karaciğer hastalıkları ve kan hastalıklarına bağlı dalak büyümelerine rastlıyoruz. Bu nedenle kanser açısından hemen paniğe kapılmamalısınız. Geçmiş olsun. Mide kanaması Mide kanaması neden olur? Tedavisi nedir? Mide kanserinin belirtisi midir? Mide kanaması için nelere bakılması gerekir? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Bir hasta kan kustuğunda ya da gaitası zift gibi siyah olduğunda yemek borusu, mide ve onikiparmakbağırsağından olan kanamalar düşünülür ve hepsi bir arada üst sindirim sistemi kanamaları olarak sınıflandırılır. Bu bölgeden olan kanamaların en sık nedenleri;
Ülserler
İlaçlara bağlı gastritler
Varisler
Yırtıklar
Tümörler (kanserler) dir.
Mide kanamalarında tedavi doğaldır ki genel tedavi prensipleri ile birlikte nedene yönelik olarak yapılır. Mide kanaması geçiren birinde yapılacak iş endoskopi yapılarak kanamanın nedeninin saptanmasıdır. Mide kanserinin bir belirtisi de mide kanaması ise de kanamanın olduğu her hastada bunun mide kanserinden olduğu ileri sürülemez elbette. Gereksiz girişim ve tedavilerden sakınabilmek için Endoskopik incelemenin (bu alanda aldıkları eğitim nedeniyle) bir Gastroenterolog tarafından yapılmasının önemini belirtmekte yarar görüyorum. Ülser ve gastrit Bundan yaklaşık 6 ay önce şiddetli mide ağrısından doktora gittim. Endoskopiye girdim ve onikiparmakbağırsağı ülseri ve gastrit saptandı. Bunların açılımını ve nelere dikkat etmem gerektiğini merak ediyorum. Çünkü ilaçlarım bitti ve ağrılarım yine şiddetli olarak başladı. Şimdiden teşekkür ederim.
Endoskopinizde midenin devamı olan onikiparmakbağırsağında ülser yani yara ile midede gastrit bulunmuş. Gastrit midenin iç yüzünde bulunan dokunun (mukozanın) inflamasyonuna (yani kızarıklık ve şişliğe) verilen isimdir. Birçok nedenle gastrit gelişebilir. Örneğin mikroorganizmalar, ilaçlar (özellikle aspirin, romatizma ilaçları), aşırı duyarlılık halleri, alkol, safra asitleri, mide asidinin fazlalığı ve stres gibi durumlarda gastrit gelişebilir. Gastritlerde midede şişkinlik, dolgunluk hissi ve hazımsızlık gibi belirtiler vardır. Endoskopik ve patolojik olarak gastrit tanısının konulmasından sonra nedene yönelik tedaviler başlanır. Gastritlerde genellikle özel bir perhiz verilmez yalnızca her kişide değişiklik gösterebilen (dokunan) yiyecekler var ise bunların kesilmesi yeterlidir. Ülseriniz olduğu için midenizde mikrop (H. pylori) olup olmadığına bakılmış ve varsa (ülser nüksünün azalması için) tedavi edilmiş olmalıdır. Mide hastalıklarında şiddetli ağrı pek görülmez, bu nedenle yakınmalarınızın bir Gastroenteroloji Uzmanınca gözden geçirilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Sağlıklı olun, mutlu kalın. Hepatit B taşıyıcısıyım. Yiyeceklerde nelere dikkat etmeliyim?
Hepatit B taşıyıcılarında karaciğer fonksiyonlarının normal olması nedeniyle özel bir perhiz önerilmez. Ayrıca karaciğere iyi geldiği söylenen (enginar gibi) bazı besin maddelerini aşırı yemek de anlamsızdır. Ancak alkolün (karaciğere zararı nedeniyle) tüketilmesi tavsiye edilmez. 6-12 ay ara ile (bu alanda eğitim almış Gastroenterologlarca) kontrol edilmeyi ihmal etmeyin. Geçmiş olsun. Ülseratif kolit Merhaba. Bende ülseratif kolit hastalığı var. Bu nedenle askerlik durumumun tecili olabilir mi? Tecil veya tamamen askerlik yapmama durumum var mı? Raporlarım var. steroidler, salofalklar ve salofalk lavmanlar kullanıyorum. Sürekli bir gastroentrolog takibindeyim. Vereceğiniz bilgiler için tekrar teşekkürler.
Ülseratif kolitiniz olduğunu yazmışsınız ancak bu hastalığın kalınbağırsağınızın hangi bölümünü tuttuğunu ve halen hastalığınızın aktif olup olmadığını belirtmemişsiniz. Yani tüm bağırsağı tutan ve aktif olan biri ile bağırsağın son kısmını tutan ve uzun süredir hiç yakınması olmayan birini aynı kefeye koymak mümkün olamayacağından son kararı askeri hastaneler vereceklerdir. Geçmiş olsun. Kum döküyorum Benim sorunum böbreğimle ilgili. Kum döküyorum ve bu şiddetli ağrılara neden oluyor. Neden oluyor ve ne yapmalıyım?
Böbrek ya da idrar yollarında taş veya kum var ise bunun takip ve tedavisi Üroloji Uzmanlarınca yapılmaktadır. Geçmiş olsun. Belim ağrıyor Bir yıldır sağ kaburgamın ucunda ve tek noktada yanma ve ağrı oluyor. Bu ağrı zaman zaman geçiyor. Sol tarafıma eğilerek ağrıyı azaltabiliyorum. Yanma, uyuşmaya da dönüşüyor. Belime yayılıyor ve bazen sağ bacağımda da yanma ve uyuşukluk oluyor.
Kemik, bel ve bacaklarda olan ağrıların araştırılması gerekir. Kıkırdak dokusuna ait patolojilerde tarif ettiğiniz ağrılar ortaya çıkabilir. Ayrıca omurgaya ait (bel fıtığı gibi) hastalıklarda da bel ağrısı ve bacaklarda rahtsızlıklar ortaya çıkabilir. Öncelikle bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının görüşünü almalısınız. Kaburgalarımdan ses geliyor Doktor bey merhaba, yaklaşık 2 aydır otururken veya eğilip kalkarken, sağ ve sol alt kaburgalarımdan sürekli tıkırdama gibi bir ses geliyor (sanki alttan et sıkışıyormuş gibi). Ağrı yok fakat bu durum beni çok fazla rahatsız ediyor. Sebebi ne olabilir?
Kemiklerin birbirleri ile temas ettiği eklemlerde bulunan kapsül içinde, kayganlığı sağlayan eklem sıvısı vardır. Bu sıvının içinde erimiş durumda oksijen, nitrojen ve karbondioksit gazları bulunur. Çoğumuz parmaklarımızı gerdiğimizde bir ses duyulduğunu biliriz. Bu durum parmaklarımızı gerdiğimizde kapsülün de gerilerek içindeki sıvının basıncının azalmasıyla ortaya çıkan gaz kabarcıklarının patlamasına bağlıdır. Bu gazlar eklem sıvısını terk ettiklerinden bu sıvı daha genleşerek eklemde hareket yeteneğinin geçici olarak artmasına (rahatlamaya?) neden olur. Kaburgalarınızdan gelen sesler bu duruma ait olabilir. Gastrit ülsere çevirir mi? Merhaba. 2005 yılında midemde bulantı iştahsızlık ve halsizlik ile doktora gittim muayene sonucu gastrit dedi ve 10 gün süren ilaç tedavisi sonrası düzelme oldu. Bu sene mayıs ayında bulantı, ekşime ve iştahsızlık yüzünden aynı doktora tekrara gittim bana yine gastrit nüksetmiş dedi ve antepsin, gaviscon ve lansoprol verdi. İlaçlar biteli çok oldu ama etkisini gösterdiğini söyleyemem. Midemde aşırı yanma var ve karnımdan sürekli sesler geliyor. Acıkıyorum, tam yemek yerken bulantım başlıyor ve yiyemiyorum. Bu arada doktor bana bu ilaçlar seni 6 ay idare eder ülsere çevirecek daha sonra dedi. Sizce kesin çözüm için endoskopi yaptırmalı mıyım? Teşekkürler.
Midede yanma, bulantı, iştahsızlık ve karından seslerin gelmesi, mide ve bağırsak sisteminizin çalışmasında bir aksamanın olduğunu gösteriyor. Anlattıklarınızın sizi çok rahatsız etmesi doğal; ancak uygun bir yaklaşımla bu sorunların tümünden kurtulmanız mümkün. Öncelikle bu konunun uzmanlarına yani Gastroenterologlara başvurmalısınız. Çünkü bu ilaçlar 6 ay idare eder (ya sonra?) veya bu durum ilerde ülsere çevirir (sonra kansere döner mi?) gibi bilgilerle yakınmalarınızın geçmesi mümkün değil. Öncelikle rahatlamanız gerekiyor. Mide yakınmaları olan çoğu hastamızdaki gibi altta yatan önemli bir hastalığınızın olmadığının gösterilmesi gerekir. Bu nedenle endoskopi dahil gerekli tüm tetkikleri yaptırmalısınız. (Tetkiklerin amacı hem hekim olarak bizim hem de sizin rahatlamanızdır). Sonrasında tedaviye başlanmalı ve takip açısından bir yol haritası çizilmelidir. Aksi takdirde yakınmalarınızın katlanarak artacağını söylemek bir kehanet olmaz. Geçmiş olsun. Benim ağzım koku yapıyor. Bunun nedenini bulamadım. Sizce koku neden kaynaklanıyor olabilir? İyi çalışmalar
Ağız kokusunun birçok nedeni vardır. Diş ve diş etleri, burun-boğaz (sinüzit...), akciğer (bronşektazi...) ve mideye bağlı (reflü...) hastalıklar gibi. Ayrıca seyrek olarak midede bulunan mikrop da (H. pylori) ağız kokusuna neden olabilir. Günde en az 2 kez dişleri fırçalamalı ayrıca diş ipi ile diş aralarını temizlemeli ve her gün (kenarı ince ama künt bir cisimle) dil üzerinde biriken paslı maddeleri temizlemelisiniz. Ayrıca akşamları yenilen soğan, sarımsak ve baharatlı yiyeceklerin ertesi gün ağız kokusunu artırabileceğini unutmayınız. Ağız ya da boğazda bulunan kör noktalarda gıdaların kalması da kokuya neden olabilir. Anlattığınız durum buna bağlı olabilir. Bir Kulak Burun Boğaz Uzmanına başvurmanız yararlı olacaktır. Mutlu günler. Dr. Nevzat Aksoy
İç Hastalıkları Uzmanı
Gastroenterohepatolog
Net Endoskopi
0 212 210 48 48 Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |