05-05-2010, 11:39 AM
|
#1 (permalink)
|
Albay
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Çok yaşa emi!
Gürültülü hapşurmam yüzünden başım az ağrımadı, doğrusu. Hapşurma isteği geldiğinde kendini tutmamak gerektiğini rahmetli annemden öğrenmiştim. Yüksek sesle, içinden geldiği gibi hapşurulurdu bizim ailede. Özellikle güneşe çıkınca art arta gelen hapşuruğu tutabilmem mümkün değildi. Biraz da alerjik kökenliydi sanırım.
Eskilerde, insanların ruhunun nefesine bulaşmış olduğuna, ruhun son nefes ile bedenden çıktığına inanılır ve hapşurmanın iyi bir şey olmadığı düşünülürmüş. Hapşurma ile ruhun bedenden çıkıp gideceğinden korkulur ve bu nedenle hapşuran insana "çok yaşa" dileğinde bulunulurmuş. Gerçi günümüzde bu dilek "iyi yaşa" biçimine dönüştü ama her neyse.
Daha sonraları hapşurmanın keyif verici olduğunu fark etmiş insanoğlu. Hapşurup rahatlamak, keyif almak için enfiye kullanmış. İşlemeli kutusuyla, torbasıyla kullanım biçimiyle kültürümüzde yer etmiş enfiye. Zamanla, keyif verici maddelerin yasaklanmasından enfiye de nasibini almış.
Modern zamanlar ile birlikte hapşurma toplumda ayıplanır olmuş. Sesinin kısılması istenmiş ve aksırma sözcüğü ile anılmaya başlamış. Şimdilerde ağız tadıyla gürül gürül hapşurana pek rastlanmaması da bu yüzden sanırım.
Ani ve gürültülü hapşurma yüzünden bazen zor durumda kaldığımdan söz etmiştim. Yıllar önce Taksim Beşiktaş arasında çalışan dolmuşlar sekiz kişilik eski Amerikan arabalarındandı. Şöförün arkasında oturmuştum. Araba İnönü Stadı'nın yanından Kabataş'a doğru inerken kendimi tutamayıp elimle ağzımı kapatmama rağmen şöförün ensesine doğru hayli gürültülü hapşurdum.
Arabadakilerden bir tepki gelmedi. Ama şoför sola yanaşıp Beşiktaş yönüne döneceğine sağa çekip durdu ve arabadan indi. Kaldırıma oturup ceplerini kurcalamaya başlayınca ben de yanına gidip ne olduğunu sordum. Nefes nefeseydi. Kalbini tutarak "Yavaş be kardeşim, yavaş. Adamın arkasında böyle aniden hapşurulur mu? Kalbim var benim. Çarpıntım tuttu işte. İlacımı arıyorum. Şimdi yarım saat devam eder bu çarpıntı" dedi.
Utancımdan yerin dibine girdim sanki. Kendimi tanıtıp hekim olduğumu söyleyerek ilk tıbbi müdahaleyi yaptım. Şöförden ve beklemek zorunda kalan yolculardan tekrar tekrar özür diledim. Yirmi dakika sonra dolmuşumuz tekrar yola koyulmuştu ama yolcular beni ön koltuğa alıp olayın tekrarlanmaması için önlem almayı da ihmal etmediler.
Dedim ya, az başım ağrımadı. Geçenlerde hastanenin ana koridorunda hekim arkadaşım ile ayak üstü konuşuyordum. Koridor yükünü almış, arı kovanı gibi kalabalıktı. Konuşmanın bir yerinde yine hapşurma gelince arkadaşımın yüzüne doğru hapşurmayayım diyerek ani hareketle arkamı dönüp yere doğru olanca gürültüyle hapşurdum. O an arkamdaki yaşlı bayanı fark ettim ama iş işten geçmişti. Kadın ellerini kafasına götürüp "Aman Allah'ım, deprem mi oluyor?" diye haykırdı. Biraz sonra da olduğu yere yığıldı. Çok yaşa diyen de olmadı, tahmin edeceğiniz gibi. Meslektaşım ile birlikte hemen ilk müdahaleyi yaptık. Kadıncağızı acil servise alıp bir süre izledik. Eşine refakat etmek için hastanemizde kalan hasta yakınlarındandı. Bir hapşuruk yüzünden az daha sağlam insanı da hasta ediyorduk. Acil servisin iş yüküne bir de böyle hasta kazandırdığım için acil servis personelinin netameli bakışları da cabası.
Geçen hafta ise bilgisayar başında çalışırken gelen hapşuruğu tutamayacağımı fark edip önlem almak istedim. Yan odadaki kağıt havluya uzanmak için davrandım ama kapı kapalıydı ve muhtemelen içeride teknisyen bayanlar üstlerini değiştiriyordu. Kapıyı çalıp bekledim. Kapının açılmasıyla içeriye doğru olanca kuvvetle hapşurmam bir oldu.
Yan odaya biyolojik silah gibi düşmüştüm. Teknisyen bayanların çığlıkları ile ortalık ana baba gününe döndü. Biraz sonra odadan elleri ayakları titreyerek çıkan teknisyenim "beni bir süre aramayın, sakinleşmem lazım" deyip yasak olmasına karşın yaktığı sigaradan dumanlar savurarak ortadan kayboldu. Dahası konu hastane yönetimine yansıdı, çalışma disiplini ve mesai duyarlılığı konusunda uyarıldık.
Hapşuruğu "aksırık" diye anıp sesini kısmada hayli yol alınmış gibi görülse de verdiği keyfi ve bu konudaki atasözlerini bilenler için değişen bir şey yok. Gürül gürül hapşurmadan yine de vazgeçemem doğrusu. Yeter ki gönülden bir "çok yaşa" diyenin olsun çevrende. Gerisi mi? Gerisi hayat işte...
Dr. Mehmet Uhri
mehmetuhri Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |
| |