Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   Uluslararası diyabet tedavi pratikleri kayıt çalışması... (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/592902-uluslararasi-diyabet-tedavi-pratikleri-kayit-calismasi.html)

Bluesky24 05-05-2010 12:54 PM

Uluslararası diyabet tedavi pratikleri kayıt çalışması...
 
Türkiye dahil 27 ülkede gerçekleştirilen Uluslararası Diyabet Tedavi Pratikleri Kayıt Çalışması'nda (IDMPS) görev alan İstanbul üniversitesi (İü) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Damcı, diyabetin tüm dünyada çok büyük hızla arttığını belirterek, 2000 yılında 150 milyon olan diyabetli sayısının 2025 yılında 300 milyon olmasının tahmin edildiğini bildirdi.



Sofa Otel'de düzenlenen ve IDMPS çalışmasının Türkiye ayağında yer alan bin 149 hastaya ilişkin sonuçların açıklandığı basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Damcı, iyi tedavi edilmediği ve kontrol altına alınmadığı zaman ölümcül sonuçlara ve sakatlıklara yol açan diyabetin çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu anlattı.



Damcı, ''Diyabet tüm dünyada çok büyük hızla artıyor. 2000 yılında 150 milyon olan diyabetli sayısının 2025 yılında 300 milyon olması bekleniyor. Yani her 10 yılda bir 2 kat artıyor. özellikle gelişmekte olan ülkelerde bu artış hızı daha belirgin'' dedi.



Tüm dünyada şişmanlığın da diyabete paralel olarak arttığına dikkati çeken Damcı, Türkiye'de özellikle kadınlardaki şişmanlık oranına işaret etti. Türkiye'de 19 yaş üzeri nüfusun yüzde 7.2'sinin diyabet, yüzde 6.7'sinin de diyabet öncesi dönemde olduğunu belirten Damcı, ''Türkiye'de çocuklarda görülen diyabetin yarısı şişmanlığı bağlı Tip-2 diyabet. Oysa Tip-2 diyabet genellikle erişkin dönemde başlar. öğrencilik dönemimde 'çocuklarda Tip-2 diyabet var' desem sınıfta kalırdım'' diye konuştu.



Bütün organların fonksiyonlarını bozabilen diyabetin kalp-damar hastalıkları, beyin damar tıkanması ve felç riskini artırdığını ifade eden Damcı, bu hastaların sık aralıklarla izlenmesi ve şekerlerinin kontrol altında olması gerektiğini söyledi.



Kan şekerinin yüksekliği kadar bu yüksekliğinin ne kadar sürdüğünün de önemli olduğunu anlatan Damcı, bunun için her 3 ayda bir kan şekerinin üç aylık ortalama düzeyini gösteren ''Hemoglobin A1c'' değerinin de takip edilmesi ve bunun yüzde 7'nin altında olması gerektiğini ifade etti.



İyi bir hasta takibinde şekerin yanı sıra ''Hemoglobin A1c''nin ölçülmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Damcı, iyi bir diyabet kontrolü ile hastalığın meydana getirdiği komplikasyon ve organ hasarlarının önlenebileceğini söyledi. Prof. Dr. Taner Damcı, ''Hastalıkla mücadelede en önemli silah, yaşam biçimi değişikliğidir. Sağlıklı beslenmeli ve egzersiz yapmalıyız'' dedi.



ÇALIŞMA SONUÇLARI...

Uluslararası Diyabet Tedavi Pratikleri Kayıt Çalışması'nın Türkiye sonuçları hakkında bilgi veren İü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan İlkova da çalışmanın 942'si Tip-2 olmak üzere bin 149 diyabet hastasıyla yapıldığını söyledi.



Çalışmaya katılan Tip-2 diyabet hastalarının yüzde 30'unun ensülini yanlış kullandığının belirlendiğini belirten İlkova, şunları söyledi:

''Kayıt çalışması, hastaların diyabetinin kontrol altında olmadığını göstermiştir. Hastaların büyük çoğunluğunun gerek uluslararası, gerekse ulusal tedavi kılavuzlarında belirlenen hedef Hemoglobin A1c seviyesine (yüzde 7) ulaşmadığı saptanmıştır. Hemoglobin A1c'si yüzde 7'nin üstünde olan bir Tip-2 diyabet hastalarında herhangi bir komplikasyon gelişme oranı yüzde 65-70 arasında değişmektedir. Hedef değerlere ulaşmak için kan şeker değerlerinin daha sıkı takip edilmesi, daha etkili tedavilerin uygulanması ve hastaların daha iyi eğitilmesi gerektiği tespit edilmiştir.''AA


WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:39 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.