Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   KIZAMIKÇIK (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/595506-kizamikcik.html)

Bluesky24 05-05-2010 06:21 PM

KIZAMIKÇIK
 
KIZAMIKÇIK

Kızamıkçık, solunum yoluyla veya direkt temasla bulaşan ve 3 gün kadar süren bir döküntüyle seyreden bir hastalıktır.

Belirti: döküntü, ensede ve kulak arkasında lenfadenopati (beze). 2-3 hafta süren bir kuluçka döneminden sonra hafif ateş, başağrısı, nezle hali ve öksürük başlar. Döküntü, yüzden başlar, hızla vücuda yayılır. Pembemsidir. 2. Günden itibaren solmaya başlar, 3. gün kaybolur. Hastaların %25'i, hastalığı döküntüsüz geçirir ve tanı konamaz.

Bulaştırıcılık: Döküntüden 1 hafta önce başlar, 2 hafta sonra sona erer. Hastalığı geçirenlerde yaşam boyu bağışıklık gelişir, bir daha kızamıkçık geçirmezler.

Tedavi

Semptomatiktir. Genellikle tedavi gerekmez. Tedavi daha çok belirtilere yöneliktir. Ateş düşürücü ilaçlar kullanılır.







Yatak istirahati,



Sulu ve yumuşak gıdalarla beslenme,



Ateş kontrolü:İlk seçilecek ilaç, çocuğun kilosuna göre parasetamoldür (calpol, termalgine, tylol, tamol vb)



Yeterli sıvı verilmesi: İştah azalmasına bağlı olarak su kaybı olabilir. Bunu önlemek için,çocuk olabildiğince sıvı ağırlıklı hafif gıdalarla beslenmelidir. Acılı, baharatlı yiyecekler ve karbonatlı içeceklerden kaçınılmalıdır. Çocuğu, ağrı kesici sonrasında ağrıları azaldıktan sonra beslemek daha kolaydır.



Rahatsız edici öksürük varlığında yumuşatıcı ilaçlar kullanılması.

Aşı ve Korunma

Aktif immunizasyon ile olur. Hastalığa karşı aşı vardır. Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (MMR) içeren üçlü aşısı 12. ayda ve adolesan dönemde olmak üzere 2 kez uygulanmaktadır. Hastalık ile temas etmiş bağışık olmayan hamile kadına ilk 7 gün içinde IgG ile pasif immünizasyon yapılmalıdır. Bu temas ilk trimestirde olmuşsa gebelik sonlandırılmalıdır.



Kaynak: Sağlık Rehberi


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:40 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.