![]() |
KOLOMBUN YUMURTASI Kardinal Mendoza bir kutlama sirasinda yeni kıtanın kesfini çok önemli bir olay olarak nitelemis ve bunu gerçeklestiren Kristof Kolomb a övgüler yagdirmisti. Bu, ona göre bir insanin dayanma gücü ve kararliliginin göstergesi, mücadeleden vazgeçmemesi sonucu elde edilen üstün bir basariydi.. Bu konusmayi dinleyen asil Ispanyol beyleri, duyduklarindan pek rahatsiz olmuslardi. Özellikle bir yabancinin (Kolomb, Ceneviz liydi.), böyle bir övgüye layik görülmesi onlari mutlu etmemisti. "Yeni dünya denilen yere giden yol hiç de sanildigi kadar zor degildi " dediler. "Dünyanin denizi apaçik karsimizda duruyor, hiçbir Ispanyol denizcisi hedefi sasirmazdi " diye devam ettiler. Bu sözlere kizan ve yanit vermek için söz alan Kolomb; "Ben kendi adima bir seyler kazanma tutkusundan çok uzaktayim" diye basladi konusmasina ve söyle devam etti ;"Dünyada birçok zor is vardir, ama birisi size onun nasil yapildigini gösterdikten sonra, aa..Ne kadar kolaymis, bunu herkes yapar denir. Kolomb, bu arada hizmetçiden bir yumurta istemisti. "Simdi siz soylu beylerden bir ricam olacak; Siz ekselanslari su elimde gördügünüz yumurtanin, dik olarak masanin üstünde durmasini saglayabilir misiniz acaba ?" Ekselans yumurtayi bir tarafindan tuttu, öteki tarafini çevirdi, baska türlü denedi ama basaramadi ve elindeki yumurtayi bir baska beye verdi. O da basaramadi ve bir baskasina verdi. Kimse basaramayinca da; "Bu mümkün degil yapilamaz!" diye hep bir agizdan bagirdi, beyler. Kolomb; "Tabii mümkündür, ben yapacagim ve siz bunu herkes yapar diyeceksiniz" diye yanitladi, beyleri. Miriltilar içerisinde Kolomb yumurtayi eline aldi ve hafif bir vurusla yumurtanin sivri ucunu kirmadan içeri dogru giden kabugun üstünde durmasini sagladi. Bu arada beyler; "Bunu herkes yapar!" diye bagirdilar. Kolomb, onlari söyle yanitladi; "Dogru bunu herkes yapabilir beyler, ama fark, sizin bunu yapabileceginiz, fakat benim yapmis olmamdir." Yapınız... Kaynak: Hekimce |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:48 AM. |