![]() |
düsük kalorili beslenin! düsük kalorili beslenin! Düsük kolesterollü bir diyet uygulanmasi gerekiyorsa besin seçimlerine çok dikkat edilmelidir. Yemeklerde tereyagi, kati margarin gibi doymus yaglardan yüksek yaglar yerine zeytinyagi ve diger bitkisel sivi yaglarin kullanilmasi iyi huylu kolesterolün (HDL) yükselmesinde, kötü huylu kolesterolün (LDL) ise düsmesinde etkilidir. Günlük diyetin yagdan gelen oraninin düsük olmasi için yemekler ve salatalar az yagli tüketilmeli, bunun disinda yag tüketilmemeli, yüksek yagli, mayonezli salata soslarindan kaçinilmalidir. Kilo problemi olmayanlar ara ögünlerinden birinde 4-5 adet findik veya 1-2 adet ceviz tüketebilirler. Günlük protein ihtiyaci balik, tavuk, hindi gibi beyaz etlerden karsilanmali, ancak bunlar izgara, haslama veya sebzelerle birlikte pisirilerek tüketilmelidir. Protein ihtiyacini karsilamak için kurubaklagil yemekleri de iyi bir seçimdir. Etin yagli kisimlari, sakatatlar, etten yapilan ürünler (sucuk, salam, sosis, kavurma gibi), kizartilmis etler, kanatli hayvanlarin derileri yüksek oranda doymus yag ve kolesterol içerdigi için tüketilmemelidir. Yüksek posali besinler kolesterolün düsmesine yardimcidir. Kepekli, tam bugday, çavdar, yulaf gibi ayristirilmamis unlardan yapilan ekmekler tercih edilmelidir. Bulgur pilavi pirinç pilavina göre daha çok posa ve B vitaminleri içerir. Pilav, makarna, çorba, börek gibi yiyeceklerin bitkisel sivi yaglarla yapilmis olanlari tüketilmelidir. Kati yaglarla yapilan hamur isleri, bisküviler, krakerler tüketilmemelidir. Süt ve süt ürünlerinde yagi ayrilmis olanlari tercih etmek hem günlük diyetinizin kolesterol oranini, hem de yag oranini azaltacaktir. Yagli peynirler, kremali ve çikolata ve tereyagi eklenmis tatlilardan kaçinmak önemlidir. Günümüzde toplumun büyük kesimi çalistigi için günde en az bir ögününü disarda tüketmektedir. Ev disinda beslenildiginde de düsük kolesterollü ve az yagli seçimler yapilabilir: Bir porsiyonu geçmemek kaydiyla izgara tavuk, balik veya hindi eti, zeytinyagli dolma, sarma ve sebze yemekleri ile kurubaklagil yemekleri, sebzeli hazirlanmis ve kati yag eklenmemis hamur isleri (sebzeli makarna, sebzeli börek gibi), krema ve tereyegi eklenmemis çorbalar, asure, kabak talisi, ayva tatlisi veya sütlü tatlilar. Meze olarak mayonez eklenmemis yogurtlu sebze salatalari, kisir, mercimekli köfte, patlican salatasi, humus tüketilebilir. çerezlerden leblebi tercih edilebilir. YENMEMESI GEREKENLER Düsük kolesterollü diyet yaparken kesinlikle yenmemesi gereken besinler: Tereyagi, margarin, kaymak, kuyruk yagi, iç yagi Kizartilmis, kavrulmus besinler Yagli et, sakatat, sucuk, salam, sosis, pastirma Yagli peynirler Alkollü içecekler çikolata, bisküvi, cips, sekerlemelerKOLESTEROLüNüZü KONTROL ALTINA ALMAK IçIN Kepekli gidalar tüketin. Az yagli süt, yogurt ve peynirleri tercih edin. Posa içerigi yüksek olan sebzeler, meyveler, kurubaklagilleri hergün tüketin. Düzenli fiziksel aktivite yapin.[b] |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:44 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.