Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   YEME BOZUKLUKLARI (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/602794-yeme-bozukluklari.html)

Bluesky24 06-05-2010 03:33 PM

YEME BOZUKLUKLARI
 
YEME BOZUKLUKLARI



YEME BOZUKLUKLARI



Son günlerde görsel ve yazılı basın organlarında yeme bozuklukları hastalığına ilişkin yayınlanan haberler üzerine, Türkiye Psikiyatri Derneği olarak konu ile ilgili gerekli bilgilerin kısaca aktarılması uygun bulunmuştur.

Yeme bozuklukları son yıllarda dünyada olduğu kadar ülkemizde de yaygınlığı giderek artan bir psikiyatrik hastalık grubudur. Anoreksiya nervoza ve bulimiya nervoza bu grubun başta gelen iki hastalığıdır. İkisinde de hastalar ince bir bedene sahip olma arzusu içindedirler ve bu amaçla her yola başvurabilirler. Trajik olan özellikle anoreksiya nervoza hastalarının zayıfladıklarını ve bedenlerinin sağlıklarını tehdit eder ölçüde inceldiğini kabul etmemeleri ve bunu algılayamamalarıdır.

Bu hastalıklar açısından, daha çok ergenlik çağındaki genç kızlar risk altındadır. Psikolojik, ailevi, genetik, biyolojik bir çok faktörün birbiriyle etkileşimi sonrasında hastalığın ortaya çıktığı düşünülmektedir. Hastalık her sosyal grupta, kentlerde ve kırsal kesimde görülebilmektedir; genellikle sanıldığı gibi yalnızca üst gelir grubunu ilgilendiren bir hastalık değildir. Hastalık masum gibi görünen diyetlerle başlar ancak genç kız diyetteki kısıtlamaları giderek artırır ve hastalık ilerledikçe; hasta, zayıflama arzusunun önüne geçemez, bedeni gibi zihni de zayıf düşmüştür. Kilo kaybını durduramama ölümle sonlanabilir. Bu anlamda erken tanı ve tedavinin mümkün olduğunca erken başlatılması yaşamsal öneme sahiptir.

Yeme bozuklukları psikiyatride tanısı kolay bir hastalık grubudur. Tedavisi mümkündür. Erken tedaviye başlamanın önemi düşünüldüğünde, bu konuda ailelerin dikkatinin yanı sıra adet kesilmesi (amenore), sindirim sistemine ait belirtiler gibi yakınmalarla, psikiyatriden daha önce bu hastalarla karşılaşması mümkün olan diğer dal hekimlerinin ve beslenme uzmanlarının da hastaları psikiyatriye olabildiğince erken yönlendirmesi çok önemlidir.

Tedavide psikoterapi, aile terapisi, ilaç tedavisi uygulanır. Hayatı tehdit eden durumlarda hastane tedavisine başvurularak beslenmenin düzenlenmesi gerekebilir. Ayrıca tıbbın diğer dallarıyla iş birliği de tedavinin bütünlüğünü sağlamak ve ortaya çıkan tıbbi komplikasyonları doğru ele alabilmek için zorunludur

Hastalığın dirençli oluşundan da anlaşılacağı gibi hekimin hastayla kuracağı tedavi ilişkisi, tedavinin başlayabilmesi ve başarısı için çok önemlidir. Hastalığın kronikleşmeden psikiyatriye yönlendirilmesi tedavi şansını çok arttırmaktadır.

Basın yayın organlarının, tüm ruhsal bozukluklar için olduğu gibi, yeme bozuklukları konusunda da, ancak, bilimsel gerçeklere uygun ve etik sorumluluk içinde yapacağı yayınlar bu hastalıkları olan kişilerin göreceği tıbbi tedaviler konusunda yardımcı olabilecektir.

[b]


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:26 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.