Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   check up (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/602991-check-up.html)

Bluesky24 06-05-2010 03:49 PM

check up
 
check up





Check-Up



Hastalıklarla savaşmanın en kolay yolu, erken teşhisdir. Hastalığın ilerlemesinden sonra uygulanacak tedavi hem yorucu hem masraflı olacaktır. Check-up ile o anki tıbbi durumu değerlendirilen hasta, herhangi bir rahatsızlığı olmaksızın sahip olduğu hastalıkları öğrenebilir, tedavi için gerekli önlemleri alabilri.



1) Check-up nedir?

Check-up herhangi bir şikayet olmaksızın belirli aralıklarla yapılan ve kişinin sağlığı hakkında genel bilgi veren sağlık taramasıdır. Günümüzde bir çok ölümcül hastalığı tedavi edebilmenin başlıca yolu erken

tanıdır.

2) Check-up'ın kapsamı ne olmalıdır?

Check-up kişinin cinsiyetine, yaşına ve sahip olduğu genetik faktörlere bağlı olarak sağlığı hakkında tüm sistemlerle ilgili yeterli bilgi verebilecek kapsamda olmalıdır. Belirli şartlarda bazı tetkikler ön plana geçmelidir.

Bu kapsamın belirlenmesinde kişinin ayırabileceği zaman ve ekonomik şartları göz önünde bulundurulmalıdır.



3) Check-up kimlere uygulanmalıdır?

Check-up her yaştaki bireylere uygulanabilir ama genel uygulamada özellikle 35 yaş sonrası daha önemli hale gelmektedir.

4) Check-up hangi sıklıkta uygulanmalıdır?

Keskin sınırlar olmamakla beraber 35 yaş üstü bireylerde yılda bir kez yapılması önerilir.

5) Kapsamlarına göre check-up çeşitleri nelerdir?

Kişinin yaşı, cinsiyeti ve sahip olduğu risk faktörlerine göre farklı kapsamda check-up programları uygulanmaktadır. Genç bireylerde koruyucu hekimliğe yönelik dar kapsamlı check-up programları uygulanırken 50 yaş ve üzeri erkek bireylerde kalp damar hastalıkları başta olmak üzere, akciğer, prostat ve kolon kanserleri üzerine odaklanılır. 50 yaş ve üzeri bayan bireylerde ise menepoz ve beraberinde getirdiği rahatsızlıklar, kalp ve damar hastalıkları, meme ve rahim kanserleri üzerine odaklanılır.

6) Check-up uygulamalarında en sık rastlanan sorunlar nelerdir?

Yetersiz kapsamda uygulanan check-up programlarının sonucu olarak bireyin var olan veya oluşabilecek rahatsızlıkları saptanamamakta ve zaman kaybedilmektedir. ülkemizde yaşanan başlıca sorun belirli şikayetlerle

başvuran bireylerin genel check-up'a yönelmesi ve bunun sonucunda yanılgıya düşülmesidir. örneğin, midesi rahatsız olan bir bireyin önceliği check-up yerine gastroskopi olmalıdır ki mide rahatsızlığının (örneğin ülser) spesifik nedeni tespit edilebilsin. Bunun gibi baş ağrısı şikayeti ile gelen bir hastanın öncelikle hiper tansiyon ve nörolojik yönden tetkik edilmesi uygun görülür. Bu gibi durumlarda check-up yaptırmak önemini yitirir.



7) Günümüzde uygulanan yeni tarama yöntemleri nelerdir?

Teknoljideki hızlı ilerlemeye paralel olarak tanısal branşlardaki yenilikler takip edilmesi zor bir hızla günümüz tıbbında yerlerini almaktadır. Son jenerasyon Multi-Dedektör Bilgisarlı Tomografi (MDCT) ile dünyada bir numaralı ölüm sebebi olan koroner kalp hastalıklarında ve başta akciğerkanseri olmak üzere prostat, meme, kolon ve pankreas kanserlerinde erkenteşhis imkanı bulunabilmektedir.



8) Check-up konusunda iş adamlarına neler önerilir?

İş dünyasındaki aşırı stres vücüdu olumsuz etkilemektedir, fakat buna rağmen yoğunluk nedeni ile sağlığa yeterli zaman ayrılmamaktadır. İş adamlarına özellikle Multi-Dedektörlü Bilgisayarlı Tomografi ile geniş kapsamlı check-up programını öneririm.

Dönüşü olmayan bir yola girmektense senede bir gününüzü sağlığınıza ayırarak

hayatınızı kurtarabilrisiniz.



UZM. DR. JAN KLOD KAYUKA-ALMAN HASTANESİ İç HASTALIKLARI UZMANI



[b]


WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:09 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.