![]() |
Her Nevüste (Ben'de) Paniklemeyin, Ama... Her Nevüste (Ben'de) Paniklemeyin, Ama... Her Nevüste (Ben'de) Paniklemeyin, Ama... NEVüSLER (BENLER) Tipta Nevüs, halk arasinda Ben adi ile anilan deri olusumlari, çok farkli görünümde ve yapida olabilmekle beraber, genellikle kastedilen; yuvarlak veya oval deriden hafif kabarik 3-5 mm büyüklükte, siyah-kahverengi sertçe yapilardir. Bunlar; pigment üretici hücreye çok benzeyen özel hücrelerin deri içinde bir alanda yuvalanmasi sonucu gelisirler. Dogustan itibaren var olabilecekleri gibi çogu çocukluk döneminde, bir kismi da sonraki bir zamanda ortaya çikarlar. Benler 2 nedenle tibbi açidan önem tasirlar; 1- Bazi ben tiplerinin zamanla malignlesme (kötü huylu bir sekle dönme) riskine sahip olmasi, 2- Pigment üretici hücrelerden gelisen Melanom adindaki malign olusumunun iyi huylu bir ben olarak algilanip tedavisiz birakilmasi. Bu nedenle risk tasiyan benlerin özelliklerinin ve bir bende rastlanabilecek hangi degisimlerin önemli oldugunun bilinmesi gerekir; * 0.5-1 cm'den büyük olmasi * Sinirin girintili çikintili asimetrik olmasi * Rengin alacali olmasi (yer yer siyah, kirmizi, kahverengi, beyaz) * Ayak tabani, el ayasi ve parmak uçlarinda yer almasi * Sayilan bu özellikleri tasiyan benlerin ailede de olmasi * Geçmiste zaman zaman yanik yapacak sekilde yogun güneslenmelerin olmasi Var olan bir benin; * Neden yokken kanamasi * üzerinde ülser gelismesi * Rengin hizla koyulasmasi * Rengin etrafa yayilmasi (veya etrafta beyazlanma olmasi) * Kasinma, acima gibi belirtilerin olmasi Günümüzde malign melanom için en etkin tedavi, olabildigince erken teshis edilip cerrahi olarak etraflica çikarilmasidir. Baslangiçta ve sonra zaman zaman yayilma olasiligina karsi gerekli incelemeler yapilir. Bir bene cerrahi girisim uygulandiginda malignlesebilecegi veya yayilabilecegi inanisi YANLIS ve maalesef yaygin bir inanistir. Ben veya bene benzeyen olusumlarla ilgili herhangi bir kuskuda saglik kurulusuna basvurmak en dogru davranis olacaktir. [b] |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:44 AM. |