Bluesky24 | 06-05-2010 05:18 PM | Kalsiyum
Kalsiyum, gümüşi beyaz renkte, yumuşak bir metaldir ve sadece bileşikler halindeÂ******dir. Doğada, en fazla hayvan, insan vüÂ******cutlarında ve bitkilerde, ayrıca nehir ve dere sularında bulunur. İnsan vücudunda bulunan 13 temel madÂ******denin yapısında kalsiyum vardır ve bunÂ******ların çoğunun esas maddesin oluşturur. Doku ve hücrelerin sağlamlığını ve canÂ******lılığını sağlar. Ayrıca kemik ve dişlerin en önemli yapı maddesidir. Kalsiyum eksikliğinde, dejeneratif hastaÂ******lıklar djye bilinen bozukluklar ortaya çıÂ******kar. Vücudun herhangi bir bölümünde fonksiyon kaybı ile seyreden bu tür hasÂ******talıklara örnek olarak; alerjik hastalıklar, kcip, atardamar, böbrek ve kan hastalıkÂ******larından bazıları gösterilebilir. En fazla kalsiyum içeren maddeler, lahaÂ******na, ayran, İsveç peyniri, midye, süt ve tum sütlü maddelerdir, ikinci derecede olanlar ise, badem, enginar, kuru fasulye ve nohut gibi kuru taneli yiyecekler, böbrek, havuç, kereviz, krema, yumurta, peynir, salatalık, ıstakoz ve diğer deniz ürünleriÂ******dir. Eğer yiyeceklerin önemine göre sınıfÂ******lama yapılacak olursa, sütlü ürünler ön planda yer alır ve onu yeşil yapraklı beÂ******sinler izler. Özellikle gebelik sırasında vücudun kalÂ******siyum gereksinimi artar. Bu nedenle diÂ******yette yeteri kadar kalsiyum verilmezse, kiÂ******şide bacak krampları ve kasılmalar! yani tetanik belirtiler ortaya çıkar |