Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   Yersinia Enterocolitica Enfeksiyonları (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/606867-yersinia-enterocolitica-enfeksiyonlari.html)

Bluesky24 07-05-2010 02:12 PM

Yersinia Enterocolitica Enfeksiyonları
 
Yersinia Enterocolitica Enfeksiyonları



Tanım ve Klinik Bulgular Yersinia enterocolitica'nın neden olduğu gastroenterit uzun sürer ve karın ağrısı önemli bir semptomdur. Özellikle yetişkinlerde gelişen mezenterik adenit sonucu oluşan sağ alt kadrandaki karın ağrısı lökositozun da olması nedeniyle apandisit tanısının konulmasına neden olur. Ciddi olgularda rektal kanama ve ileum perforasyonu görülebilir. Altta yatan bir hastalığa bağlı olarak immün baskılanması olan hastalarda sistemik yayılım ile karaciğer absesi, dalak absesi, osteomiyelit, menenjit gibi metastatik infeksiyonların ortaya çıkması riski vardır. Serum demiri yüksekliğinin olduğu hemokromatoz, talasemi gibi durumlarda da ciddi seyir ve yayılma riski yüksektir.



Yersinia infeksiyonlarından sonra %30 oranında reaktif poliartrit, ankilozan spondilit, Reiters sendrom, vaskulit ve eritema nodozum gelişebilir. Bu komplikasyonlar HLA-B27 doku antijenini taşıyanlarda daha sıktır.



Etyoloji Yersinia türleri içinde Yersia enterocolitica sıklıkla ve bazen de Yersinia pseudotuberculosis ishale neden olabilmektedir. Diğer enterik bakterilerden farklı olarak soğukta üreyebilme özelliği vardır.



Epidemiyoloji Yersinia enterocolitica için kemiriciler , domuz, koyun, sığır, kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar kaynak olmakta ve muhtemelen köpekler hayvandan insana geçişte rol oynamaktadır. En sık görüldüğü ülkeler Kuzey Avrupa ülkeleridir ve iyi pişirilmemiş domuz etlerinin bulaşmada rolü vardır. Soğukta üreyebilmesi nedeniyle buzdolabında saklanan etlerle de bulaşabilmektedir. Olgular daha çok kış aylarında görülmektedir. Besin kaynaklı salgınlar yapabilir.



Tanı Dışkının mikroskopik incelenmesinde lökosit görülür. Tanı, kültürde bakterinin üretilmesi ile konulur.



Tedavi Olguların çoğu kendiliğinden düzelir. Ciddi durumlarda antibiyotikler verilmelidir.





Kaynak:istanbulsaglik.gov.tr


WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:22 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.