Bluesky24 | 07-05-2010 03:54 PM | Sofranızın Temel Taşı Baklagiller
Akdeniz diyeti kırmızı ete az yer verir balık, tahıl, kurubaklagiller, sebze meyve ve lif ağırlıklıdır, zeytinyağı en önemli besindir, süt yoğurt ve peynir protein kaynağı olarak balık ile birlikte yer alır. Bu beslenme tipi kalp damar hastalıkları ve kansere karşı koruyuculuk ile uzun ve kaliteli bir yaşamın temel anahtarıdır.Nohut, barbunya, kuru fasulye gibi baklagiller tüm Akdenizlilerin evinde bulunur. Salatalarda, çorbalarda, püre yapımında kullanıldığı gibi yahnilere de katılmaktadır. Geleneksel Akdeniz mutfağında tahıl, et, kurubaklagiller karıştırılarak çeşitli yemekler oluşturulur. Posa, yağ, vitamin ve mineral içeriği bakımından sağlık açısından uygunluk gösteren kurubaklagiller, pişirilmeden önce bir gün suda bekletilmelidir. ıyi bir lif ve protein kaynağı olan baklagiller mutlaka haftada 2-3 kez kullanılmalıdır. Baharatlar da önemli yer tutar Akdeniz mutfağında. Yemeklerin koku ve tadı önemlidir. Genelde kokulu otlar karıştırılarak aşırıya kaçmadan kullanılır. Akdeniz bölgesinin geleneksel ve doğal pişirme yağı zeytinyağıdır. Genelde yemekler sadece zeytinyağı ile yapılır. Bazı Ortadoğu ülkelerinde zeytinyağı kullanmak, yemek pişirimindeki kuraldır, tariflere özellikle eklenir. |