![]() |
Nehir problemi Nehir problemlerini çözerken bağıl hız formülünü kullanıyoruz. Kafama takılan bir nokta var hemen anlatayım. A olayı: Nehirde akıntı yok ve Ali karşıdan karşıya yüzerek V=8m/s hızla geçiyor kıyıya dik bir rota izledi. B olayı: Nehirde akıntı var Ali aynı hızda yine dik olarak karşıya geçmek istiyor ancak akıntının onu X metre kadar sürüklemesiyle karşı kıyıya geçti Ali bir hipotenüs çimiş oldu(iki kıyı arasında çapraz bir rota izledi). Sonuç: Ali aynı hızda ve aynı sürede karşıya geçmiş oldu ancak B olayında Ali daha fazla yol kat etmiş oldu. İşte kafama takılan nokta şu;mantık olarak düşündüğümüzde Ali aynı hızda B olayında karşıya daha geç geçmiş olması gerekiyor.(tabi benim kafamda mantıklı ) Örnek: Akıntı hızı: 6m/s Ali'nin hızı: 8m/s bu verilere göre Ali B olayında 6üzeri2+8üzeri2=10üzeri2 yani Ali'nin asıl hızı 8m/s olmasına rağmen trigonemetrik oranla 10m/s'lik bir hızla ilerlemiş oluyor. Sadede gelirsek merak ettiğim şu acaba akıntı Ali'ye akıntı yönünde bir kuvvet uygularken aynı zamanda da ileri yönde bir kuvvet mi uyguluyor? Yoksa Ali V=8m/s'ye ulaşmak için daha fazla bir güç mü harcıyor? Biliyorum belki çok kolay belki çok saçma ama bu ikilemi kafamda yok etmek istedim. Cevap verirseniz sevinirim.. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:37 PM. |