bluemoon24 | 29-12-2008 06:02 AM | Alyuvarlarla ilgili bir soru! Arkadaşlar, genelde insanlar yükseğe çıktıkça oksijen miktarı artar diye bilirler.Fakat yükseğe çıktıkça oksijen miktarı azalır.Yüksek bir yerde bir süre yaşadığımızda vücuda az oksijen girdiği için vücut kendini ayarlamak için alyuvar sayısını çoğaltır.Yine deniz seviyesine daha yakın bir yere indiğimizde kan miktarımızın artmasının sebebi bu alyuvar sayısının artmış olmasıdır ve alyuvarların içindeki hemoglobin maddesinin içindeki demire daha fazla oksijen bağlanarak kanla daha çok oksijen taşınır.Peki hep kan miktarı artar terimi kullanılır.Gerçekten kan miktarında litre yani hacim olarak bir artış olur mu?Yoksa sadece kandaki alyuvar hücreleri mi artar?Bir de konuyla tam ilgisi yok ama şunu sormak istiyorum.Fizikte ve kimyada demir elementi çekirdek gücü bakımından en kararlı element olarak bilinir.Bunun yanın da nikel ve kobalt da var tabii.Doğadaki bütün elementler eninde sonunda bu 3 elemente dönüşmeye çalışırlar.Bu açıdan demir karalı bir elementtir.Fakat demir kolay reaksiyona girmesi açısından kararsız bir element olarak nitelenebilir.Demir özellikle oksijen ile kolay reaksiyona girip demir oksitleri oluşturur.Neyse benim sormak istediğim şu.Soruyu rahat sorabilmek için bu açıklamayı yapmak istedim.Demir doğada oksijenle çok fazla birleşme eğiliminde olduğuna göre acaba vücuttaki kandaki demir de bu yüzden mi oksijenle birleşip oksijeni taşır?Yani niye vücutta başka bir element bu görevi üstlenmeyip de demir üstlenmiş?Ben mantıken düşününce o yüzden olabileceğini düşündüm.Sizce doğru mu? |