Her derde deva neredeyse. Melisa olarak da geçiyor...
Melisa ya da halk arasında bilinen ismi ile oğul otu… Bin bir derde deva olan bu bitki İbni Sina’nın kitaplarında dahi geçiyor. Faydaları saymakla bitmiyor… Özellikle ruhsal ve fiziksel sakinleştirici özelliği öne çıkıyor…
GENÇLİK SİHİRİ: Melisa otu ciltteki kırışıklıkları gidermede birebirdir… Bunun için bir tas kaynamış suya, bir avuç melisa konur, 10 dakika kadar yüz buhara tutulur, buhardan sonra melisa ile yapılmış yüz toniği ile yüz yıkanır.
Tonik yapmak için bir su bardağı kaynar suya, bir çorba kaşığı melisa konur. Üstü kapalı olarak kısık ateşte 5 dakika tutulur, ateşten alınır, 20 dakika demlenir sonra süzülür. Yüzünüze süreceğiniz tonik hazırdır artık. Bu formül her türlü cilt için uygun ve etkilidir. Kırışıklıkları giderdiği gibi yaşlanmayı da önler…
Oğul otu terlemenin de dermanı… Bir demek kaynatıp, suyunu vücudunuza sürerseniz ter kokusuna son veriyor…
Oğul otunun ezilerek yapılan lapası böcek ısırmalarında en etkili ilaç… Anında etkisin gösteriyor…
Baş dönmelerine, adet dönemi, migren, mide, bağırsak, romatizma, ağrılarına çay olarak içilirse faydalı oluyor…
ÇAYIN HAZIRLANIŞI; Bunun için 1 bardak kaynayan suya 1 tatlı kaşığı çiçeklerin tepe kısmından konur. 10 dakika bekletilir günde 3 kere 1 çay bardağı içilir.
Romatizma ve spazm çözücü olarak çok etkilidir. Hazım sorununa da derman olur. En etkili olduğu alan ise sinir sistemidir. İçinde citrale ve citronellal maddeleri bulunması dolayısıyla sinirleri yatıştırır.
Sakinleştirici etkisi olan oğul otu en çok uykusuzluk sorununda tercih edilir. Vücudun normal uyku düzenine dönmesine yardımcı olur.. Nefes darlığı ve hazım derdine derman olur.
Oğul otu dediğimiz gibi en çok ruhsal ve fiziksel sakinleştirici özelliği ile bilinir. Sinir krizleri, depresyon, gerginlik, depresif huzursuzluk, istem dışı kasılmalara ve hafıza zayıflığına çare olarak görülmektedir.