![]() |
İBN İ BATUTA sizce ne demek, İBN İ BATUTA size neyi çağrıştırıyor? * ibni batuta....inanıılmıyacak derece de dikkatle ele almış seyahatnamesini ve gezdiği yerleri öyle bir anlatımla anlatmışki...insan vurgusunu ön planda tutmuş hep....hükümranlar..padişahlar...hep onun kaleminden günümüze aktarılmış... batılı yazarlar ona şeyh ibni batuta demiş saygı duymuş ve eserlerinden nakiller almışlardır....marko polo yu bile şanıyla geçmiş... ben hayran oldum...daha önceden nasıl tanımamış diye de hayıflandım... hatta şu an yorum kısmında bile pek az insanın onu tanıdığına şahit olmak üzgünlüğünü yaşadım... evet...batuta...kendisi eserine başlarken şöyle demişti..... ...esirgeyen ve bagışlayan Allahın adıya....diye başlamış... bizde dua ediyorum sana batuta hem büyük bir mutasavvuf hem de büyük bir seyyah sın sen... ...... Önyargısız, iyi niyetli ve meraklı bir gözlem adamı: Şeyh Battuta bu tarif müslümanlara ait değil müsteşrikler öyle tanıtmış ibn-i batutayı.. faslı bir seyyah gezmiş dolaşmış o günün 'dünya' sını.. osmanlı topraklarında henüz beylikler kuruluyken hemen hemen her beyliğin reisiyle sofraya oturmuş.. okuyun derim seyehatnamesini.. Ahilik ten bir bahsedişi var 'ben ömrümde böyle müspet bir teşkilat görmedim' diyor mesela.. Anadolu kadınlarıda dikkatini çekmiş bizim oraların kadınlarından farkı yabancı erkeklerden kaçmayıp onlarla misafirperverlikle ilgilendiklerini söylüyor. örneğin yola çıkacağı zaman kendisini uğurlamaya gelen ve hediye nev'inden yiyecek veren türk kadınlarına çok şaşırdığını söylüyor... Allah rahmet eylesin.. Kaynak:Antropoloji |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:34 AM. |