![]() |
FAYDA sizce ne demek, FAYDA size neyi çağrıştırıyor? * Fayda: İnsanların normal bir şekilde yaşamlarını sürdüre bilmeileri için ihtiyaçlarını mal ve hizmet biçiminde tatmin etme özelliğine fayda denir. bana Veyselin aşkı gerek gün görmüşüm şu dünyada ne fayda seni kendime yakın buldum uzaklarda turna olsan ne fayda ....... öznel olarak beklenen yararlılık...hedefin algılanan değeri... utility yarar.. Faydadan çok zararın var olum,bi elleme lan şunu. ölçü birimi zarar olan olgu. Cihan bağında ey akıl, odur makbul-i ins ü cin: Ne kimse senden incinsin, ne sen bir kimseden incin...... İnsanların en hayrlısı insanlara en faydalı olandır. Tanım: Hadis-i Şerif Kaynak: Buhari ____________________________________________ Bu Hadis tekamül etmenin en kısa yolunu bildiriyor. Sevap kazanmanın, realiteyi yükseltmenin en kısa yolu insanlara faydalı olmaktır. Hadiste geçen bu "Fayda" deyimi üzerinde konuşmak gerekir. Nedir bu fayda? "Fayda" nın lugat anlamı ya da devrimizdeki ekonomik terimlerle izahı kitaplarınızda fazlası ile mevcut. Ancak benim açıklamak istediğim fayda bunlardan biraz farklı. Eğer bir Hadis okuyorsak ya da bir Hadis açıklamak durumunda isek, her cümlede geçen her kelimeyi iki defa düşünmek zorunda kalırsırız. Biri zahiri yani dünyasal anlamı ile, diğeri batıni yani manevi anlamıyla o Hadisi yorumlayamazsanız manaya inmiş olamayız. Bu Hadiste de zahiri anlamıyla insanlara faydalı olmak gerektiğini gösteriyor bize... Yani okul, cami yapma, yiyecek, içecek, giyim, maddi imkanlar v.s. gibi yardımlarla insanlara ulaşılabilir. Ancak batıni anlamıyla fayda nedir? İnsanların tekamülünü etkileyecek onları manevi yönüyle yükseltebilecek fiillere fayda diyoruz biz. Örneğin bunalıma girmiş birine sıkıntılarından kurtulması için yapılan manevi telkinler ve o kişinin sıkıntılarına çözüm bulmak o kişiye faydalı olacaktır. Ne var ki herşeyde olduğu gibi bunda da önemli olan manevi faliyetlerinizde hiç bir karşılık beklememek, yapılan bir fiilin neticesi alınır alınmaz o fiilin yapıldığını hemen unutmak, kısaca hiç bir zaman başa kakmamaktır ki ne kadar zor olsada denemekte fayda var... Kaynak:Antropoloji |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:14 PM. |