![]() |
ÖÐRETMEN sizce ne demek, ÖÐRETMEN size neyi çaðrýþtýrýyor? * Ýnsan yetiþtiren bir meslek.. amel defterleri hiç kapanmaz herhalde.. genelde, 'bana bak, ben 20 senelik bi öðretmenim' þeklinde önce kendilerine, sonra da tüm topluma kutsal olduklarý izlemini doðurmuþ anaç yaratýklardýr ki erkek olanlarý bile ha babam de babam doðurur. Öretmen kutsaldýr ana gibi (bkz ali rýza binboða) öðretmen kutsaldýr,sözü yerinde deðil öðretmenlik kutsaldýr.Yani herkes gerektiði gibi yapamaz...Bunu yýllardýr yaþayarak öðrendim...'Kutsal'bir meslek ancak kutsal düþünüp,gerektiðince davranýp yerine getirilebilir.Tabi ki bütün meslekler kutsaldýr ama tüm meslek erbablarý kutsaldýr denemez. Belkide hayatýn kendisi öðretmendir ve bize çok þey öðretir. Bazen verdiði cezalar öyle dayanýlmaz acýlar olurki, dünyaya geldiðinize bin piþman olursunuz. Bazen de öyle çok mükafatlandýrýrki sizi kendinizi çok þanslý hissedersiniz, mutluluktan adeta uçarsýnýz havalarda. Evet evet bence hayat bir öðretmen ve bizlerde birer öðrenciyiz. Daha öðreneceðimiz çoookk þey var kendisinden. Hayat okulu dedikleri bu olsa gerek. Ýnþallah hepimiz bu hayat öðretmeninin, hayat okulundan en iyi dereceyle mezun oluruz.... Ýlkokul öðretmenimin, (Sami AKYOL) tayininin çýktýðýný duyduðum zaman ne kadar çok üzülmüþtüm. Aðlamýþtým günlerce. Tüm okul aðlamýþtýk. Çünkü ben Gelibolu'nun küçük bir köyünde okuyordum ilkokulumu, bizim tek bir sýnýfýmýz vardý ve tüm okul ayný sýnýfta ders görüyordu. Birleþtirilmiþ sýnýftýk anlayacaðýnýz. Çocukluk aklý iþte, babama sen bu köyün muhtarý deðil misin öðretmenimizi gönderme diye çok yalvarmýþtým ama nafile. Öðretmenimiz baþka bir köye gitmiþti. Bize de ilkokul 3. sýnýfta Abdurrahman AVCI isminde Malatyalý bir öðretmen gelmiþti. Çok sert bir görünümü vardý bu yeni gelen öðretmenin. Ona hiç alýþamayacaðýmýzý düþünüyordum. Ama öyle olmadý gelen gideni bu kez aratmadý. Aratmadý belki ama Sami öðretmenimide hiç unutmadýk. Aradan yýllar geçti, Sami öðretmenim emekli oldu ve Gelibolu'ya yerleþti. Allah'a çok þükürki, Öðretmenim hala yaþýyor. Gördüðüm zaman hemen elini öperim. Nasýlsýnýz öðretmenim diye sorarým. Gözleri dolar iyiyim der. Konuþuruz ordan burdan. Eh yaþlandým artýk der. Bunada þükür öðretmenim ben bile yaþlanýyorum artýk derim. Allah uzun ömürler versin öðretmenime. Abdurrahman öðretmenime gelince onun ikinci görev yeriydi bizim köyümüz. Gencecik bir öðretmendi. Biraz sert bir görünüþü vardý ama Sami öðretmenim kadar iyi birisiydi. Tabi bunu zamanla anladýk. Ben Abdurrahman öðretmenimden mezun oldum. Daha sonralarý onun tayini Gelibolu merkeze çýktý, burada evlendi ve þu anda Gelibolu Halk Eðitim Müdürlüðü görevini sürdürmekte. bu da türkçe deðil ama yerleþmiþ artýk türkçemizin içine öyle yerleþmiþ ki kaldýrýrlmasý oldukça zor öðretmen yani öðreten men ingilizce ve türkçe melez bir kelime olmuþ peki o zmn bayan öðretmenlere neden öðreten women demiyoruz? ? ? ? ? Benim olacaðým þey.Ýnþallah... asýl amaçlarý iyi birer birey yetitirmek olmalý.... beyinlerimizi hayatýmýzda hiç lazým olmayacak birçok bilgiyle doldurmak deðil..... Bence öðretmenler olmamalý. Kýlavuz-öðretmenler olmalý. Kitapta yazanlarý öðrencilere ezberleten deðil, öðrencilerine öðrenmenin yolunu öðreten öðretmenler olmalý. Ama nerde! ? Kaynak:Antropoloji |
WEZ Format +3. Þuan Saat: 10:22 PM. |