![]() |
izmir iktisat kongresi * 17 şubat 1923 - 4 mart 1923 tarihleri arasında milli bir ekonomi yaratılması amacıyla ilk adımın atıldığı izmir'de yapılan kongredir. izmir iktisat kongresi'nin en önemli sonuçları şunlardır 1. Hammaddesi yurt içinde yetişen veya yetiştirilebilen sanayi dalları kurulması. 2. El işçiliğinden ve küçük imalattan süratle fabrikaya veya büyük işletmeye geçilmelidir. 3. devlet yavaş yavaş iktisadi görüşleri de olan bir organ haline gelmeli ve özel sektörler tarafından kurulamayan teşebbüsler devletçe ele alınmalıdır. 4. Özel teşebbüslere kredi sağlayacak bir Devlet Bankası kurulmalıdır. 5. Dış rekabete dayanabilmek için sanayinin toplu ve bütün olarak kurulması gerekir. 6. Yabancıların kurdukları tekellerden kaçınılmalıdır. 7. Sanayinin teşviki ve milli bankaların kurulması sağlanmalıdır. 8. demiryolu inşaat programına bağlanmalıdır. 9. iş erbabına amele değil, isci denmelidir. 10. sendika hakkı tanınmalıdır. ayrıca yarı kamusal olarak öngörülen iş bankası'nın temelinin atıldığı kongredir. Not: bu entry'yi bugün vizesine girdiğim türkiye ekonomisi adlı dersin vizesinden yaklaşık 1 saat önce bir bağyan öğrencinin * "ay izmir iktisat kongresi çıkcakmışşş, izmir iktisat kongresi de ne ki? kızım söylesenee izmir iktisat kongresi nee?" gibi bir soru sorması üzerine girdim. çelişki bir: kişi iibf öğrencisi çelişki iki: kişi kamu yönetimi öğrencisi çelişki üç: kişi hem de 4. sınıf öğrencisi çelişki dört: dersin adı turkiye ekonomisi çelişki beş: bahsedilen kongre türkiye'nin ekonomisinin temellerinin atıldığı kongre çelişki altı: bu soruyu soran kişi benim alt sınıfımdan, yani ben okulu uzattım * bu hatun uzatmamış... ben mi salağım, yoksa bu ve bu hatun gibi kişiler cok zeki de belli mi etmiyorlar? bitmez oğlum paleface senin bu okul... * kongre, başlıca iki amaç için toplanmıştır: 1.kongreye katılan tüccar, çiftçi, sanayici ve işçi kesimlerinin kendilerine özgü sorun ve isteklerini bir bütünlük içinde belirleyip bu konuların hakkında siyasal yönetimin bilgi edinmesinin sağlanması. 2.yabancı sermaye sahiplerini, ekonominin gelecekte alacağı biçimi ve içinde bulunacağı durum hakkında bilgilendirmek. dört grup * arasında en hazırlıklı ve örgütlü biçimde katılan tüccar grubuydu. kongre öncesinde istanbul'da bir milli türk ticaret birliği kurulmuş ve ayrıntılı raporlar hazırlayarak görüşlerini oluşturmuştu. genel olarak kongrenin amacı ise yerli ve yabancı sermayeye güven vererek yatırımların doğru şekilde yapılmasının önünü açmaktır. 1923 yılı olması ve savaştan henüz çıkılmış olmasına karşın aşırı milliyetçi bir tutumdan öte ulusalcı ve mantıklı bir üslupla mevcut sorunlara yaklaşılmıştır. yabancı sermayeye ülkenin yasalarına uyduğu sürece karşı olunmadığı, aracı ve tekellere karşı çıkıldığı da kongre boyunca, katılan 1135 delege tarafından dile getirilmiştir. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:41 PM. |