![]() |
haydari halk deyişiyle ''rakının pezevengi'' süzme yoğurttan başkasıyla olmaz derler genelde.. süzme yoğurda dere otu, nane, ya da bilimum ot konarak yapılır. havuç koyunca turuncu oluyor. rakının yanında balıktan sonra en iyi giden yiyecektir. soğuk olursa daha da güzel olur. kim bulmuşsa iyi ki bulmuş bu mezeyi.rakı falan olmadan,bir oturuşta tek başına yenebilen yiyeceklerdendir. 4 kaşık süzme yoğurt, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 diş sarmısak ve çok az süzme zeytinyağı karıştırılarak yapılan rakı mezesi. malzemeler 1 su bardağı süzme yoğurt 3 çorba kaşığı beyaz peynir rendesi 3 diş sarmısak kuru nane 1 fincan zeytinyağı kimyon, tuz üzerine serpmek için kırmızı biber arzuya göre sivri biber sarımsağı ezin. beyaz peynir rendesi, süzme yoğurt, nane, zeytinyağı, kimyon ve tuzla beraber karıştırın. arzu ederseniz sivri biberleri ince ince lıyıp ilave edin. üzerine kırmızı biber serperek servis yapın rakının beyaz peynirden sonraki en iyi eşlikçisi. rakı olmadan da ekmeğine sür sür ye misali o da olur tabi. hele birde rakıyı yalnız içiyorsanız bu haydari yanında pek bir güzel oluyor. konuşabilirsiniz de aynı zamanda yalnız kalmazsınız, adı haydar ismine pek bir yakındır çünkü. haydar-i dervişlerin giydiği, kolsuz hırka, omuz başlarında üçgen misali bir parça bulunur... denilir ki her rengi bir makama işarettir. siyah, gri, bal rengi, nefti yeşil... Kaynak: İtüSözlük |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:47 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.