![]() |
siyasi simge olarak turban takmak suc mu * türkiye cumhuriyeti başbakanı recep tayyip erdoğan'ın türkiye sınırları dışında bir ülkede yaptığı bir basın toplantısı esnasında sorduğu soru. konuşmasından bir bölüm şöyle: "başörtüsü takana sen siyasi simge olarak takıyorsun deniliyor. o da "hayır ben siyasi simge olarak takmıyorum" diyor. velev ki bir siyasi simge olarak takıldığını düşünün, siyasi simge olarak başörtüsü takmak suç mu? simgelere, sembollere yasak getirebilir misiniz? dünyanın neresinde böyle bir suç var? özgürlükler noktasında dünyanın neresinde böyle bir yasak var? buradaki dert başka. bunu takdirde zorlanıyoruz. avrupada, abdde rahatlıkla başı örtülü kızlar üniversiteye gidebiliyor. halkının yüzde 99u müslüman olan ülkede yasaklanıyor. ama bu sıkıntıyı da aşacağımıza inanıyorum. biz sorumluluğumuzun farkındayız. özgürlükler noktasından çözümüne inayorum. en yakında çözeceğiz. medya bir çorap örüyor ama bizim arzumuz sorunu çözmek" bugüne kadar türbanın siyasi simge olarak kullanıldığını reddeden, türbanın tamamen inançlar ile ilgili bir araç olduğunu söyleyen, iddia eden bir kitlenin lideri olarak recep tayyip erdoğan'ın böylesine bir açıklamada bulunması gerçekten çok dikkat çekici. iki şey anlamamız gerekiyor. öncelikle, akp ve tabanı o kadar güçlendi ki, daha önce söylenilmesinden bu kadar korkulan bu söylem bile böyle bir üslupla söylenebiliyor. ikincisi de, akp'nin böyle bir hamleyi yapmak için yıllardır beklediği gayet açık. yeterli desteğe sahip olduklarına kanaat getirdikleri anda böyle bir açıklama yaptılar. bu da daha önceki söylemlerinde kesinlikle samimi olmadıklarını gösteriyor ve bu da diğer söylemlerinin de daha dikkatli bir şekilde tartılması gerektiğini hatırlatıyor. yine üzerinde düşünülmesi gereken bir nokta da, bu açıklamanın türkiye'de yapılmamış olması. böylelikle kendisini tepkilerden koruyor bir şekilde tayyip erdoğan ve hatta yurt dışından destek topluyor kendisine, en azından toplamaya çalışıyor. tayyip erdoğan'ın böylesine önemli bir açıklamayı, düşünüp taşınmadan yaptığını düşünmek büyük bir hata olur. Kaynak: EkşiSözlük |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:21 AM. |