Yeni bir güne Günaydın sevgili günlük
:)
Günlüğe yazmadığım günler içerisinde aslında moralim bozuktu diyebilirim. çünkü hazımsızlık ve kabızlık sorunlarım eskisi kadar çok dert verici olmasa da son günlerde biraz nüksettiği için tartıda kilom da sanki geri kilo alıyormuşum gibi yükselmeye başlamıştı. ama bunun özkilom olmadığını ve hazımsızlıktan olduğunu bildiğim için bir parça rahattım. dün akşam laksatif ilaç aldım ve bu sabah etkisini gördüm. şimdi yine eski kilomda yani olması gereken kilomdayım çok şükür.
ancak bunun böyle devam edemeyeceğini anladım ve bir kısırdöngüde olduğumun farkına vardım.her başım sıkıştığında laksatif alamam. Bu sorunu kökten çözmeliydim. Diyetimde belirtilenlerin dışında birşey yemiyorum evet ama birşeyler yalnıştı. Sonunda düşüne düşüne buldum. Ben hayatımdan şekeri ve ekmeği çıkarmayı başardım. Evet bu büyük bir başarı. ama diğer zararlı olan maddeyi yani tuzu hayatımdan çıkaramadığımı ve tuza da zaafım olduğunu farkettim. özellikle de diyetimde kuruyemişe yer veriliyor olmasını da fırsat bilerek hergün antepfıstığı yiyordum. ama antepfıstığının kabuklarının altı hep tuzlanmış oluyor malum. benim bundan gizliden gizliye zevk duyduğumu farkettim ama bu tuzlar benim sağlığıma zararlı. ne kadar kabuğun üstündeki tuzları elinle ayıklasan da bir müktarı yine üzerinde kalıyor. tamamen arındırması mümkün değil. o yüzden bügünden itibaren eve antepfıstığı almaya son verdim ve onun yerine ceviz yemeye devam edeceğim. çünkü cevizlerde tuz olmuyor.
hem geçmiş yıllarımda da ilginç bir deneyim yaşamıştım düşünürken o da geldi aklıma ; birkaç sene önce dahiliye doktoruna ve diyetisyene aynı anda gidiyordum ve o gittiğim zamanlarda da diyet yaparken yine tuz tüketiyordum ve bu arada dahiliye doktorumun verdiği kolesterol ilaçlarını kullanıyordum. ancak sonradan anladığıma göre tuz tükettiğim için bu ilaçların etkisini faydasını görmüyordum ancak o günlerde daha bunun farkında değildim. ve nasıl olduysa tuzu kesme kararı almıştım. Sanırım bunun sebebi ödem tutmamdı geçmiş gün tam hatırlayamıyorum birşey sebep olmuştu işte. neyse, kestikten 2-3 gün sonra sabah yataktan bir kalktım. tartıya göre sadece 1 kilo vermiştim ancak fiziksel görünümüm sanki en az 4-5 kilo vermişcesine bir anda incelmişti ve şaşkınlık içinde kalmıştım. tuzu kestiğimde kolesterol ilacı da etkisini göstermiş ve bütün tıkanıklıkları ödemleri vsleri çözmüştü. ve bugün tuzu keserek yine aynı duruma şahit olmak istiyorum. kolesterol ilacı kullanmıyorum şu an ama balıkyağı kullanıyorum o da hemen hemen aynı etkiyi gösteriyormuş görelim bakalım.
bugün kahvaltımı yaparken yediğim sahanda yumurtaya hiç tuz ekmedim.
ve belirttiğim gibi antepfıstığı değil onun yerine ceviz yedim.
damağım tabi ki biraz tuzu aradı ne de olsa alışkanlık var. ama kahvaltıda zaten az tuzlu zeytin ve peynir de yeraldığı için tuz hevesimi onların içeriğindeki tuzdan almaya çalıştım. kendim kahvaltıma tuzlukla dışarıdan tuz eklemedim ve tuzlu antepfıstığı yemedim. şimdilik zeytin ve peynirin içindeki tuzla yetinmeye kendimi alıştırıyorum.
Hayattaki birçok şeyi erteleme ve üşenme sebeplerimden birisinin de fiziksel rahatsızlıklarım olduğunu anladım. mesela dün internet videolarından günlük hayatta yapabileceğim saç modellerini araştırırken ve uygulamaya çalışırken bir anda denemelerimden sıkılıp vazgeçmiştim ve çok zor gelmişti. ama bunun nedeninin o modeli uygulamanın zor olması değil de o anki çektiğim hazımsızlıkların olduğunu adım gibi biliyorum. yani birçok kolay şeyi bana zorlaştıran etkenin bu olduğunu anladım ve hayatımda artık mümkün olduğu kadar az yaşamak istiyorum bunu. çünkü zamanımı çalıyor.
tuz tüketmenin dolaylı olarak da olsa hazımsızlık, kabızlık, damar ve dolaşım tıkanıklığı ve ödem yaptığını düşünüyorum. vucudun normal fonksiyonlarını yavaşlatıyor ve salgıların zamanında salgılanmamasına yol açıyor. en azından ben kendime öyle hissediyorum doğru veya yanlış bilemem.sonuçta uzman değilim. ama tuzun benim düşmanım olduğu kesin.