Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21-07-2010, 12:41 AM   #58 (permalink)
Küp
Teğmen
 
Küp - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jun 2010
Mesajlar: 24
Tesekkür: 43
20 Mesajinıza toplam 54 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
Küp is an unknown quantity at this point
Standart Cevap: Hangi Meslektensiniz ??

Alıntı:
RenaC Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
DİYETİSYEN (BESLENME UZMANI)

_________________________________________________


TANIM
İnsanların yeterli, dengeli ve sağlıklı bir biçimde beslenebilmeleri için yemek listelerinin hazırlanması, yiyeceklerin sağlığa uygun bir şekilde pişirilip sunulması konusunda çalışan, varolan besin kaynaklarının ekonomik ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan ve bu konularda bireyi ve toplumu bilgilendiren meslek elemanıdır.

GÖREVLER
- Besinlerin işlenmesi, hazırlanması, pişirilmesi, depolanması sırasında oluşan değişikliklerin insan vücudundaki etkilerini inceler, - Toplumun yanlış beslenme alışkanlıklarını saptar. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin yol açtığı sağlık sorunlarına karşı önlemlerin alınmasını sağlar, - Besin analizlerini yapar, - Diyet ürünleri geliştirir, - Çeşitli hastalık durumlarındaki birey ve gruplar için hastalık durumlarına uygun diyetleri planlar, - Toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlarda beslenme ilkelerine uygun hizmetin verilmesini sağlar. Besinlerin satın alınması, hazırlanıp pişirilmesi, saklanması ilkelerini belirler ve uygulanmasını sağlar, - Toplumu ve bireyleri sağlıklı ve ekonomik beslenme yöntemleri konusunda eğitir, - Eğitim materyallerini hazırlar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- İlgili dokümanlar, - Tıbbi ölçüm ve kontrol cihazları.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Diyetisyen olmak isteyenlerin; - Fen bilimlerine, özellikle kimya ve biyolojiye ilgili ve bu konularda başarılı, - Başkaları ile işbirliği yapabilen, - İnsanlara yardım etmekten hoşlanan, - Dikkatli, - Sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Diyetisyenler hastanelerde, okullarda, yurtlarda, fabrikalarda görev yaparlar. Görev yeri temizdir. Ancak, mutfak denetimi yaparken, nemli ve kokulu ortamda çalışmak durumundadır. İş genellikle oturarak yürütülür. Diyetisyenin ilişkide bulunduğu kişiler görev yaptığı kuruma göre değişir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Diyetisyenler; - Beslenme eğitimcisi ve öğretmen olarak eğitim kurumlarında, - Koruyucu ve eğitici diyetisyen olarak, halk sağlığı hizmetlerinde, - Klinik diyetisyen olarak sağlık kuruluşlarında ve yataklı tedavi kurumlarında (enfeksiyon, şişmanlık, şeker ve kalp hastalıklarının tedavilerinde ve rehabilitasyonda özel diyetler hazırlarlar) çalışabilirler. Ayrıca; - Toplu beslenme yapan kuruluşlarda, besin üretimi yapan kuruluşlarda, - Özel beslenme ve spor merkezlerinde görev alabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Diyetisyenlik (beslenme uzmanlığı) eğitimi ülkemizde, çeşitli üniversitelere bağlı fakülte ve yüksekokulların “Beslenme ve Diyetetik” bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Bu bölüme girebilmek için, Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak gerekmektedir. EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ - Beslenme-diyetetik programının eğitim süresi 4 yıldır. - Lisans düzeyindeki eğitim süresince; Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Yabancı Dil gibi derslerin yanı sıra, Temel Kimya, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Fizik, Matematik, İstatistik, Psikoloji, Sosyoloji, Biyoistatistik, Beslenme Biyokimyası, Beslenme İlkeleri ve Besinler, Fizyoloji, Anatomi, Besin Mikrobiyolojisi, Kişisel ve Toplumsal Sağlık, Aile Planlaması, Toplum Beslenmesi, Beslenme Hastalıkları Epidemiolojisi, Besin Kimyası ve Analizi, Ana-Çocuk Beslenmesi, Kurum Beslenmesi, Besin Kontrolü ve Yönetim Ekonomisi gibi dersleri alırlar.

MESLEKTE İLERLEME
- Başarılı öğrenciler, diyetisyenliğin yanı sıra Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri, Biyokimya, Anatomi, Halk Sağlığı ve Metabolizma dallarında lisans üstü eğitime devam edebilirler, - Hastanelerde birden fazla diyetisyen bulunması halinde baş hekimlikçe diyetisyenlerden birisi şef olarak görevlendirilebilir.

umarım yardımcı olabilmişimdir

Sağlıcakla kal
çok güzel. teşekkür ederim gerçekten çok yardımcı oldun.sağlıcakla kal sende...
Küp isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla