Millet uzmanlar mutlu eden yiyecekleri belirlemis,BOL BOL yiyin ne guzel valla.
wave
Yazi asagida:
İçinde endorfin bulunan besinlerin insanı mutlu ettiğini belirten bilimadamları, bu maddeyi en çok barındıran besinleri sıraladı. Bu besinler kalori bakımından çok zengin; mutluluk için kalori miktarları hesaplanarak yenilirse fazla kilo alınması da önlenmiş olur.
ÇİLEK
C vitamini deposu olan çilek, önde gelen afrodizyaklar arasında yer alır. Çilek bütün salgı bezlerini çalıştırarak vücuda gençlik ve kuvvet kazandırır. Çileği çok olan bölgenin halkı uzun yaşar. Yüksek tansiyonu düşürür, damarları temizler, kansere karşı korur, böbrekte kum ve taş oluşmasını önler.
MUZ
Kokusuyla bile mutluluk aşılayan muz, tam bir endorphin deposudur. Kendinizi güçsüz ve sinirli mi hissediyorsunuz, hemen bir muz yiyin. Kalsiyum ve magnezyum içeren bu meyve strese karşı birebirdir. Sinir hastalığı olanlar için her gün yemek arası saatlerde tüketilmesi gereken bir besindir.
ÜZÜM
Kırmızı ve beyaz üzüm yiyen herkes gülücükler saçar. Üzümde yüzde 20 oranında direkt olarak kana karışan şeker vardır. Bedenen ve zihnen çalışanlar için iyi bir gıdadır. Gıda şekli anne sütüne benzer. Üzümdeki bol demir kan yapar. Yüz ve boyuna taze üzüm suyu sürülüp on dakika sonra yıkanırsa cilde dirilik verir.
PORTAKAL
C ve B vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm verir. Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlar. Bacaklardaki varisi geçirir. Vücuttaki direnci arttırır. Grip ve nezlede portakal suyu, şeker ve şarapla karıştırılıp üzerine sıcak su katılarak içilir. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırır. Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırır.
ÇİKOLATA
Stresin bir numaralı düşmanıdır. Kendinizi kötü hissediyorsanız, hemen bir parça çikolata yiyin. Flört etmek gibi bir şey. Bir kalem yemek yeterlidir. Mutluluk hormonu 'serotonin' anında beyinde dolaşıma çıkar. Çikolatanın içerdiği 'penilatilamin' insanı bulutlara çıkarıyor. Çikolatada, yeşil çay ve sebze-meyvelerde bulunan 'flavonoid' adlı madde bol miktarda vardır. Bu madde kanı sulandırır, kalp hastalıkları riskini azaltır. Çikolata kötü kolestrolün (LDL) okside olarak damar çeperine yapışmasını da engeller. Tıpkı aspirin gibi kanda pıhtılaşmanın önüne geçer. Düzenli tüketenlerde ölüm, yemeyenlere kıyasla yüzde 30 daha geç gerçekleşiyor (günde 30 gr).
DONDURMA
Çok yenirse şişmanlatıyor, az yenirse mutluluğa mutluluk katıyor. Dondurma yaşlanmayı önlüyor. 100 gr dondurmada ortalama 135 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 100 mg sodyum, 160 mg potasyum, 25 gr karbonhidrat bulunuyor. Amerika'da kişi başına 25 kg., Türkiye'de kişi başına 6 külah tüketiliyor. Dondurma, sütten daha zengin bir besin maddesi. A, B, C, D ve E vitamini içerir. Çocukların sağlıklı büyümesi ve kemik erimesi sorunu olan kişiler için büyük önem taşıyor. Beslenme uzmanları dört mevsim tüketilmesini öneriyor.
MAKARNA
Çok ağır soslarla yenilmediği sürece enerji veren ve mutlu eden besinler arasında yer alıyor. Hazmı kolay. Özellikle sadece salata ile birlikte yenilirse şişmanlatmaz.
EKMEK
Buğday ekmeği de sıkıntıları unutturuyor.
FISTIK
Yağ oranı yüksek ama yine de insanı mutlu ediyor. Roma İmparatorluğu'nda 'Tanrı yiyeceği' olarak adlandırılan fıstığın kolestrolü düşürdüğü ve kalp krizi riskini azalttığı bildiriliyor. Çocuklar ve sporcular daha fazla yiyebilirler. Demir, bakır, selenyum, magnezyum, çinko, potasyum ve fosfor gibi minerallerin doğal kaynağı olan bu çerez kalbimizin yanı sıra beyin-sinir sistemi, kas ve kemiklerimizin de dostu. Tuzsuz olanından her gün 10-15 adet yenilebilir.
SUSAM
Dar gelirlerinin baştacı olan simit, mutluluğa giden yolda önemli bir yere sahiptir. Yağ ve protein içerir. Susamdan elde edilen tahin bal ile karıştırılıp yenirse boğaz ağrısı ve bronşite iyi gelir. Kışa girerken bağışıklık sistemini güçlendirmek için bolca tüketilmesi tavsiye edilir. Demir bakımından zengindir.