Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13-07-2007, 12:11 PM   #9 (permalink)
csk
Üsteğmen
 
Üyelik tarihi: Jul 2007
Mesajlar: 401
Tesekkür: 0
64 Mesajinıza toplam 194 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
csk is an unknown quantity at this point
Standart Ynt: CSK DANIŞMANLIK ŞİRKETİ

İşinizi değiştirmek mi istiyorsunuz? Yoksa bu sizin ilk iş deneyiminiz mi olacak? Peki, yeni işinizle ilgili ne gibi planlarınız var? Sağlıklı bir karar verebilmek için önce kendinize ne istediğinizi sormanız gerek. CSK danışmanlık olarak sizi nçin bir araştırma yaptım ( bir kariyer sitesinden kopyaladım ) ve sizlerle paylaşmak istedim.

İş hayatınızda mutlu olmak istiyorsanız, öncelikle kendinizle dürüst bir görüşme yapmalısınız. Daha önceki birikimlerinizi ve becerilerinizi iyice sorguladıktan sonra, can alıcı soruyu kendinize sorabilirsiniz: Ben nasıl bir iş istiyorum?
Çoğu insan bu soruyu kendine sormaktan kaçınıyor. Adaylar tam olarak ne istediklerini bilmedikleri zaman işe alımlar başarısızlıkla sonuçlanabiliyor, başarılı olsa bile işe başladıktan sonra birtakım mutsuzluklar yaşanabiliyor. Bu durum aday için olduğu kadar işveren için de zorluklar oluşturabiliyor.

İlk iş deneyimi
Söz konusu olan sizin ilk iş deneyiminizse, öncelikle hangi alanda çalışmak istediğinize karar vermelisiniz. Kişisel özellikleriniz ve değerlerinizin, yetenekleriniz ve beklentilerinizin farkında olmalısınız. Bütün bunları bilmek, sizin doğru pozisyona başvurup başvurmadığınızı ortaya çıkaracaktır. Kariyerinizi planlarken kendi istediğinizi bilmek kadar sizden ne beklenileni de bilmeniz çok önemli.

İş değiştirirken

Özellikle iş değiştirme yönünde düşünceleri olanların isteklerini çok daha iyi tartmaları gerekiyor. Aksi takdirde elindekileri kaybedebilecekleri gibi yeni işlerinde de aradıklarını bulamayabilirler. Ya da aradıklarının aslında çok farklı şeyler olduğunu anlayabilirler.

Bu soruları yanıtlayın

İş ararken doğru karar verebilmek için kendinize bazı sorular sormanız ve bunları dürüstçe yanıtlamanız gerekiyor. Öncelikle ne yapmak istediğinizi ortaya çıkaracak bu sorularla başlayın:

Aynı alanda mı çalışmak istiyorsunuz?

Daha kurumsal bir şirkette mi çalışmak istiyorsunuz?

Gelirinizi artırmak mı istiyorsunuz?

Terfi mi etmek istiyorsunuz?

Geliştirmek istediğiniz ve başka bir işte kullanmak istediğiniz yetkinlikleriniz mi var?

İşinizin daha fazla gelecek güvencesi sağlamasını mı istiyorsunuz?

Unvan sizin için ne derece önemli?

Daha sonra aşağıdaki sorularla nedenlerinizi değerlendirin. “Neden işimi değiştirmek istiyorum?” sorusuna verdiğiniz yanıtlar büyük önem taşıyor.

Şimdiki işimden alabileceğim bütün tecrübeyi elde ettim.

Çalıştığım şirketin kültürü benim iş anlayışımla uyuşmuyor.

İş tecrübemi genişletmek istiyorum.

Çalıştığım işte mutsuzum.

Terfi umudum yok.

Artık freelance olarak çalışmak istiyorum.

Kendi işime sahip olmak istiyorum.

Şıkları, kendi yaşamınıza ve şartlarınıza göre daha da çoğaltabilirsiniz. Önemli olan, gerçekçi davranmanız.
Kararınızı değerlendirirken bazı listeler işinizi kolaylaştırabilir. İşte size birkaç liste önerisi:


Şirketinizden neden ayrılmak istiyorsunuz?

Neden şirketinizde kalmak istiyorsunuz? Bu listede şirketinizde kalma sebeplerinizi belirtirken iş yerinizdeki olumlu tarafları, şirketinizin kendinizi ve işinizi geliştirmede ne gibi yardımları olduğunu da yazın.

Yeni işinizden beklentileriniz neler? Bu listeye “daha iyi fırsatlar” ya da “ailenizle daha fazla zaman geçirmenizi sağlayacak esneklikler” gibi maddeler ekleyebilirsiniz.


Yazdıklarınızı tekrar gözden geçirip önem derecesine göre puanlamalarını yapın. “Önemli değil” diyorsanız 1, “Önemli” diyorsanız 2, “Çok Önemli” diyorsanız 3 puan verebilirsiniz. Kalma ve ayrılma sebepleriniz için belirlediğiniz puanları toplayın. Ayrılma isteme sebepleriniz daha ağır basıyorsa buna göre karar verebilirsiniz.

Kendinizi dinleyin

Yaptığınız puanlamalar ve listeler sizi sadece belli bir noktaya kadar yönlendirebilir. Bazen puanlar yüksek olsa da içinizden bir ses ayrılmanızın kötü olacağını da söylüyor olabilir. Bunun çok normal bir durum olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
İnsanlar farklı yollarla karar verirler. Bazıları hemen karar vermeyi sever, çünkü onlar için en kötüsü kararsız kalmaktır. Ama bu, onların bazı koşulları gözden kaçırmasına neden olabilir. Bazıları da karar vermekten kaçınır çünkü kesin kararların diğer kapıları kapattığını düşünürler. Bu durumda yapılacak en iyi şey, kararınızı verdikten sonra birkaç gün üzerinde düşünmek. Eğer kararınızla ilgili iyi hissediyorsanız, uygulamaya geçmelisiniz. Ama kötü hissediyorsanız koşulları tekrar gözden geçirmelisiniz.

Kararınızı paylaşın

Kariyer planlarınızı değerlendirip bir karara vardıktan sonra bunu başkalarıyla da paylaşabilirsiniz. Sektörden arkadaşlarınızla, eski iş yerinizden çalışanlarla ya da daha önce birlikte çalışmış olduğunuz yöneticilerinizle düşüncelerinizi paylaşabilir, onların görüşlerini alabilirsiniz.
Doğru işe karar vermenin yolu, kendinizle yapacağınız dürüst bir görüşmeden geçiyor. Unutmayın; ne istediğinizi bilmiyorsanız onu bulduğunuzda da fark edemeyebilirsiniz.

__________________
COŞKUN'uz eksik olmasın.
csk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla