Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17-08-2007, 01:56 PM   #9 (permalink)
PSİKO
Üsteğmen
 
Üyelik tarihi: Feb 2007
Mesajlar: 434
Tesekkür: 0
97 Mesajinıza toplam 236 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
PSİKO is an unknown quantity at this point
Standart Ynt: PSİKİYATRİ POLİKLİNİĞİ

TRAVMA TEDAVİSİ
Travma Stres Bozukluğu

Tedavisiz geçmez mi ?

Yapılan çalışmalara göre tedavi almayan vakalardan % 25’ inin 1 yıl içinde, % 40’ inin 2 yıl içinde iyileştiği, ancak hastalarin % 50’sinin 6 yıl sonra bile rahatsızlıklarının ayni şekilde sürdüğü görülmüştür

TSSB’ DA, belirtileri etkileyen değişiklikler

Etkilenen kişilerin sorunlarının ve yasadıkları travmanın şiddetine göre beyinlerindeki ‘hipokampus’ adli bölgenin küçüldüğü gözlenmiştir. Ayrıca beyindeki hipotalamus-hipofiz ile böbrek ustu bezleri bağlantısının düzeninin bozulduğu ; adrenerjik sistem ve serotonerjik sistemlerde düzensizlikler olduğu saptanmıştır.

TSSB’ DA tedavi

Tedavi bilişsel tedavi, ilaç tedavisi ve grup terapi ile yürütülebilmektedir. Bilişsel tedavide kişinin kendine ve çevresine yönelik aşırı güvensiz, yetersizlik, yalnızlık ,çaresizlik,suçluluk hatta düşmanca düşünceleri uygun yaklaşımlarla travma öncesindeki olağan ,normal düşünce şekillerine çevrilmeye çalışılır. Kendine yetebilen,değer veren,olaylarla bahsedebilen ve travmanın getirdiği kaçınma,gerilim vb belirtilerden kurtulmuş bir kişi haline gelmesine çalışılır.

İlaç tedavisinde doz kişiden ve sure kişiden kişiye göre değişmektedir. Unutulmaması gereken şeyler ilacın doktor kontrol unda kullanılması, etkilerinin 2. haftadan sonra başlayabileceği, alışkanlık yapmayacağı, ancak kullanım suresinin uzun olabileceğidir (6 ay ve üzeri surede ).

Grup terapi haftada bir, yaklaşık 1 saat sure ile yapılan ve ayni travma durumundan geçmiş 8-10 kişilik katilim ile gerçeklesen bir tedavidir
__________________
http://media3.guzer.com/pictures/homers_brain.jpg
PSİKO isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla