Ynt: Yardim!!!!! aklınızı başınıza getiren öneriler
mümin sekman’ın hazırladığı “bu hafta beynine iyi bak!” adlı “beyin kullanma kılavuzu” kitapçığından birkaç alıntı:
* beyin, açık havada ve ayaktayken daha iyi çalışır. önemli kararlarınızı alırken dışarıda ‘volta’ atmayı deneyebilirsiniz.
* beyin, örneklerle akıl yürütür. kararsız kaldığınızda “atatürk benim yerimde olsaydı ne yapardı?” diye düşünün.
* yabancı bir dil öğrenme ve ezber, beyni güçlendirir. her gün birkaç yeni kelime öğrenin, sözlük okuyun, alışveriş listesi ve telefon numaralarını ezberleyin.
* zihinsel jimnastik yapın. bunun için başta sudoku olmak üzere bulmaca ve satranç gibi oyunları kullanabilirsiniz.
* zihinsel rutinlerinizi kırın. bazen telefonu sol elinizde tutun, çantanızı diğer elinizde taşıyın, evinize başka bir yoldan gidin.
* zihinsel zevklerinizi zenginleştirmek için her gün mutlaka iyi bir özdeyiş kitabından, birkaç cümle okuyun.
* güzel bir resme bakın. estetik algınız, gördüğünüz estetik şeylerle gelişir. beyninizi ‘güzel’ şeylerle besleyin. sevdiğiniz bir müziği gözleri kapalı dinleyin.
* iyi bir uyku, kaliteli bir beynin temelidir. 24 saati geçen uykusuzluk sarhoşluğa benzer bir şekilde beyin fonksiyonları nı etkilemektedir.
* bol ve temiz oksijen beyin için çok önemlidir. odanızın penceresini açıp kendinize bol bol ‘birinci el’ oksijen ısmarlayın.
* farklı düşünme tarzları beyni geliştirir. çocuklar ve hayvanlarla daha fazla vakit geçirin.
* kullanılmayan organ körelir. sürekli tv seyrederek beyninizi düşük viteste çalıştırmayın. beyninizin sınırlarını zorlamayan etkinlikler, beyninizi geliştirmez.
* beyin diyeti yapın. beynimiz “garbage in garbage out” ilkesine göre çalışır. yani beyninize çöp girerse, beyninizden çöp çıkar. beyninizi neyle beslediğinize, midenizi neyle beslediğiniz kadar dikkat edin.
* hayatınızın en büyük kararlarını alırken ‘kafadan’ değil, kâğıt üzerine ne yapacağınızı yazarak hesaplayın.
__________________ ben mevlana değilim, insan ol öyle gel..
|