[youtube=425,350]rM64ufPboME[/youtube]
Kaş
Türkiye'nin en önemli dalış merkezi Kaş'ın artık bir sualtı arkeoloji parkı var. Kaş Deniz Tarihi Araştırmaları Derneği (DETAD) tarafından imitasyon malzemeler ve Uluburun-III isimli geminin batırılmasıyla oluşturulan park, onlarca gönüllünün çabasıyla yaklaşık bir yıl içinde gerçeğe dönüştü.
Projenin başlangıçında 360º Araştırma Grubu'nun, bugüne kadar ulaşılan en eski gemi enkazı Uluburun teknesinden esinlenerek inşa ettiği Uluburun-II'nin, kaptanı Osman Erkut yönetiminde yaptığı açık deniz yolculuğu var.
Ağustos 2005'te Uluburun-II, 3 bin 300 yıl önce Kaş açıklarında batan orijinal geminin rotasında ilerleyerek Kıbrıs'a gitti. O dönemde Kaş kaymakamı olan Nurullah Çakır, Kıbrıs dönüşünde, batığın keşfedildiği sularda kalmasını teklif etti. Devam eden süreçte, Uluburun-II'nin sergilenebileceği bir Tunç Çağı limanının canlandırması yapılması fikri ortaya çıktı. Bunu Kaş Körfezi'nde oluşturulacak sualtı arkeoloji parkı izledi. Ve bu iki projenin hayata geçirilmesi için 360º Araştırma Grubu, Sualtı Araştırmaları Derneği ve Kaş'taki gönüllülerin katkısıyla DETAD kuruldu.
DETAD, arkeo parkta batırılması için Eylül 2006'da Uluburun-III'ü inşa etti. Gemi 27 Ekim 2006'da, onlarca insanın çabasıyla arkeo park için belirlenen Hidayet Koyu'nda batırıldı. Sualtı parkına sadece bu gemi değil, orijinal Uluburun gemisinin taşıdığı bakır ve kalay külçelerin, küplerin ve Kenan amforalarının imitasyonları, batığın 1982'de keşfedildiği halinin planına göre yerleştirildi. 'Insitu' denen bu canlandırma alanı, sualtı kazılarında uygulandığı gibi karelere bölündü. Kaş Sualtı Arkeo Parkı'nın, rekreasyonel dalışların yanı sıra eğitim amaçlı kullanılması için İngiltere'deki Nautical Archeology Society (NAS- Sualtı Arkeolojisi Derneği) ile görüşmeler sürdürülüyor.
[youtube=425,350]nvXsknD5lv4[/youtube] Gümüldere