Administrators ♥Ozlem Şahin ♥
Üyelik tarihi: Feb 2007 Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 5,030
Tesekkür: 13,842
2,276 Mesajinıza toplam 13,392 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Ynt: Zor Yemek Yiyen Çocuğa Nasıl Yaklaşmalı yemek yeme alışkanlığı neredeyse anne hamileyken onun genlerinden çocuğa geçen bir davranış şeklidir...
bencede onları yemek konusunda suçlamak yerine bizler bu konuda nasılız diye düşünmek lazım...
sonuç olarak bu minik yaratıklar bizim aynamız...
kendi çocuğum yok bu yüzden bu konuya annemin çocuğu olarak yaklaşıyorum...
annemle yanyana büyümesemde o kadar çok alışkanlığım ona benziyorki...
mesela her türlü otu yiyen içen seven ben kekiği kabullenemedim..
kekik ile ilgili hiçbir olumsuz anım yok bu arada...
meğer annem bana hamileyken tiksinmiş kekikden ve de anneciğimde iç sevmez kekiği..naptıysam kadıncağıza karnında...
bebişlere sağlıklı beslenme ile ilgili kültürü ancak biz sağlıklı beslenirsek aşılayabiliriz...
ilgimi çeken bir yazıyı paylaşmak isterim sizlerle..
karbonhidrat tüketimini ihmal etmeyin
karbonhidratlar, beslenmenin makro 3 ögesinden biridir. doğada genellikle kompleks halde bulunan bu moleküller enerji ve vücudun yapı taşı şeklinde kullanılırlar. anadolu sağlık merkezi’nden beslenme ve diyet uzmanı cemal aytaç ak'ın verdiği bilgilere göre, insan beslenmesinin enerjisinin yüzde 50-60’ı karbonhidratlardan, yüzde 30’u yağ moleküllerinden, yüzde 12-15’i de protein moleküllerinden gelmelidir. 1 gramı 4 kcal enerji veren bu moleküller vücudumuzda enerji gerektiren tüm faaliyetlerin en temel enerji kaynağıdır.
çocukların günlük beslenme programının bir öğününde mutlaka karbonhidratlı bir besin bulunmalıdır. sık sık, az az beslenmenin önemli olduğu sağlıklı beslenme şablonunda şöyle bir beslenme programını örnek olarak verebiliriz:
7:30: kahvaltı
esmer ekmek
10:30: meyve
12:30: esmer ekmek, çorbalar, işlenmemiş kepekli pilav-makarna, patates, mercimek, nohut, fasulye, tüm sebzeler.
15:30: meyve
19:30: esmer ekmek, çorbalar, işlenmemiş kepekli pilav-makarna, patates, mercimek, nohut veya fasulye, tüm sebzeler.
22:30: meyve
yukarıdaki gibi karbonhidrat dağılımı sağlığımız açısından oldukça önemlidir. beslenme biliminde çok temel basit bir bilgi vardır. dalındaki yiyecek ile ağzımız arasında ne kadar kısa mesafe varsa o denli sağlıklıdır. özellik karbodhidrat içeriği yüksek besinlerde bu bilgi çok önemlidir. toz şeker (sükroz) bilindiği gibi şeker pancarından rafine edilerek besin sanayinden çıkmış bir üründür. toz şekerle yapılan yiyeceklerin (kekler, pastalar, tatlılar) kanserojen olduğunu da unutmamak gerekir.
karbonhidratlar hangi besinlerden seçilmeli?
ayrıca kan şekerimizi fizyolojimize uygun olmayan bir hızda yükseltiğinden bu tür besinler şeker hastalığına, şişmanlığa sebep olmaktadır. ama meyvenin doğal halindeki aynı tadı veren molekül fruktozun bu etkileri kesinlikle yoktur. nitekim şeker hastalarına bile meyve önerilmektedir.
bu nedenle günlük hayatımızın özellikle çocukların beslenmesinde önemli parçası olan karbonhidratları, esmer ekmek, çorbalar, işlenmemiş kepekli pilav-makarna, patates, mercimek, nohut, fasulye, sebze ve meyve gibi besin türlerinden seçmeliyiz.
"şeker ihtiyacı" diye bir kavram yok!
doğum günleri çocukların hayatında oldukça önemli günlerdir. en güzel elbiseler giyilir. herkesin ilgi odağı doğum günü çocuğudur. bu ritüelin en önemli parçalarından birisi de doğumgünü pastasıdır. ancak pastalar, çocuklarımıza ödül olarak sunduğumuz çikolata, şeker ve gofretler çocuklarda şeker, kanser, şişmanlık gibi hastalıklara yol açabilmektedir.
ayrıca unutulmamalıdır ki; “şeker ihtiyacı” diye bir kavram yoktur. insan organizmasının basit şeker değil, yukarıda belirtilen kompleks karbonhidratlara ihtiyacı vardır. bu nedenle çocuklarımızı çikolata, gofret, kek, pasta gibi tüm tatlılardan mümkün olduğunda uzak tutmalıyız.
__________________ ben mevlana değilim, insan ol öyle gel.. |