Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-12-2007, 09:39 AM   #2 (permalink)
shamanic
Administrators
♥Ozlem Şahin ♥
 
shamanic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2007
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 5,030
Tesekkür: 13,842
2,276 Mesajinıza toplam 13,392 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
shamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond repute
Standart Ynt: Kemoterapi-beslenme

cim super güzel bir konuya değinmiş sin...

bende hepimizin ilgisini çekebilecek bir kitap örneğiyle misafir olayım sayfalarına...

''sağlıkta ve kanserde doğru beslenme''
ankara (aa)- tıbbi onkoloji derneği kurucu üyelerinden prof. dr. haluk onat ile diyetisyen çağatay demir,
kanserden korunmak için sağlıklı beslenme yöntemlerinin anlatıldığı ve kanser hastaları için
yemek tariflerinin yer aldığı ''sağlıkta ve kanserde doğru beslenme'' adlı kitap yazdı.

prof. dr. onat, say yayınlarından piyasaya çıkan kitabın önsözünde,
kanserde uygulanan tedaviler kadar, bilinçli ve doğru beslenmenin önemine işaret etti.

kitapta kanser riskini belirleyen kalıtımsal ve çevresel faktörler bulunduğu belirtilerek,
kanser oluşumunu yüzde 75-80 oranında etkileyen çevresel faktörlerin çoğunun değiştirilip,
hastalık riskinin azaltılabileceği bildirildi.

kanserin kader olarak görülmemesi gerektiği ifade edilen kitapta, ''sağlıklı beslenerek,
sağlıklı kilonuzu hayatınız boyunca sürdürerek ve düzenli fiziksel aktivite yaparak,
kanserden yüzde 35-40 oranında korunmanız mümkündür'' denildi.

kitapta, kanser riskini artıran çevresel faktörler arasında, ''sigara, aşırı alkol, radyasyona maruz kalma,
çok eşlilik ve düzensiz yaşam, yağlı besinler, tuzlanmış, tütsülenmiş, dumanlanmış ve yağda kızarmış yiyecekler'' bulunduğu belirtildi.

besinlerin ''mucizevi etkilerine'' değinilen kitapta, domates, brokoli, karnabahar, lahana ve brüksel lahanası,
sarımsak ve yeşil çayın etkilerine yer verildi.

kitapta, kanser hastaları için yemek tarifleri de yer alıyor.

hastaların kemoterapi tedavileri sırasında çok sık yaşadığı ishal, ağız kuruluğu, yutma güçlüğü,
iştahsızlık, kilo kaybı, kabızlık gibi yan etkilere karşı yüksek kalorili ve proteinli içecekler olarak kırmızı güneş, meyve kokteyli,
karışık meyve kompostosu, limonata ve milkshake tarifleri önerildi.

içecekler hazırlanırken, ''ağız/boğaz yaraları varsa limon eklenmemesi, ishalin artmaması için meyvelerin kabuklarının mutlaka soyulması,
bulantı varsa yarım yağlı veya yağsız süt tercih edilmesi'' gibi noktalara dikkat edilmesi istendi.

yayla, sebzeli kırmızı mercimek, bakliyatlı tavuk, yoğurt, düğün, tarhana, patates, brokolinin de aralarında bulunduğu
çorba tariflerine yer verilen kitapta, ishal durumunda, bazı çorbalarda yumurta, süt ve yağ kullanılmaması önerildi.

hastaların yiyebilecekleri omlet ve makarna çeşitlerine de yer verilen kitapta,
sebze ve et yemekleri olarak buharda türlü, buharda enginar, humus, mercimek köftesi, tavuk sarması,
keşkek ve sebzeli somon tarifleri yapıldı.

hastaların bulantısı varsa, yemeklere soğan ve yağ eklenmemesi istenilen kitapta,
tatlı olarak sakızlı muhallebi, krem karamel, tavuk göğsü ve aşure tarifleri verildi.


__________________
ben mevlana değilim, insan ol öyle gel..
shamanic isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla